Jezdecká socha podle Kotrby nebude, radním se nelíbí

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
10.06.2009 18:15
Brno

Brno - Jezdecká socha římského krále a moravského markraběte Jošta Lucemburského (1351 až 1411), jak ji pro Brno navrhl sochař Marius Kotrba, asi vůbec nevznikne. Městští radní sice sochaře v úterý vyhlásili jako vítěze umělecké soutěže a odsouhlasili pro něj půlmilionovou odměnu, samotnou výrobu sochy mu však nezadali. Dnes na radniční tiskové konferenci připustili, že se jim Kotrbův návrh nelíbí. Zakázku v nejbližší době nezadají.
    Například primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD) uznal, že odborníci byli Kotrbovým návrhem jednomyslně nadšeni. Laikům, mezi které se sám počítá, však prý připadá nepodařený. Řekl, že sám jako radní nemohl hlasovat pro něco, co se mu nelíbí. Podle náměstka Daniela Rychnovského (KDU-ČSL) se jezdecká socha za deset milionů korun neinstaluje na pár let, ale aby přetrvala staletí. Vše by se podle něj mělo lépe promyslet. Návrh nepochválil ani náměstek Martin Ander (Strana zelených).
    Socha měla být odhalena 1. října 2010 v den 600. výročí zvolení Jošta římským králem. Termín se nestihne, přiznala rada. Primátor Roman Onderka (ČSSD) se naděje na ztvárnění sochy nevzdává, řešení ale nechtěl předjímat. Řekl, že výtvarná soutěž přesto nebyla zbytečná a nedovede si představit, že by město nevyhlásilo a neodměnilo vítěze. "To by bylo opovrhování prací umělců a mohlo by se do budoucna stát, že by se nikdo nepřihlásil," řekl ČTK.
    Přístup radních kritizují odborníci včetně autora myšlenky jezdecké sochy pro Moravské náměstí Petra Hrůši. Architekt ČTK řekl, že chystaná socha se nemůže snažit divákům úlisně lahodit ani vyjadřovat konkrétní výraz, "protože ten až hraničí s kýčem". Podle něj se nelze řídit pocity libosti a nelibosti, na které hraje reklama a průmyslový design, jehož měřítka se ale každé tři roky mění.
    "Oni (radní) se v tom neumí najít a myslí si, že udělají chybu. Ale chyba je, když půjdou cestou té libosti. Jestli se bude rada, která je složená z různých profesí, dohadovat, jestli je hezčí černovláska nebo blondýna, tak se nikdy nedohodne," dodal.
    Kotrba pojal jezdeckou sochu na podstavci moderně, Myslbekova svatého Václava nepřipomíná jeho dílo ani vzdáleně. Podle Hrůši se však do prostoru hodí. Architekt zdůraznil, že Moravské náměstí se u kostela svatého Tomáše ztrácí do blízkého parku. Socha, která má na místě stát, tak musí být výrazná a mít sílu, gesto i linii. Kotrbův návrh to podle něj naplňuje. "Mnohá zvučná jména se (v soutěži) snažila zavděčit, ale Kotrba na to šel po svém a s gestem. Já věřím, že se to lidem bude líbit," řekl Hrůša. Pochválil navrhované proporce, materiál, osazení do terénu i to, že se sochař nepodbízí.
    Socha markraběte by byla Kotrbovou druhou na Moravském náměstí. Loni sochař vyhrál soutěž na ztvárnění sochy Spravedlnosti. Jeho muž v  podřepu zvedající ze země kvádr ozdobí prostranství před Nejvyšším správním soudem. Na Moravském náměstí mají stát další dvě sochy - Mírnost a Moudrost. Jošt má odkazovat na odvahu.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
turecké hospodaření radnice
Eva
10.06.09 09:39
RE
neje
11.06.09 12:01
Radní jsou ňoumové...
Calavera
11.06.09 08:24
tradiční zaměnitelná socha - ad Calavera
Václav Průcha
11.06.09 09:57
IGRÁČEK NA KONI
takyarchitekt
11.06.09 11:06
zobrazit všechny komentáře

Související články