Brno vyhlásí nabídkové řízení na prodej Jalty

Vložil
ČTK
10.06.2009 18:05
Brno

Brno - Brno do prázdnin kupcům nabídne dům Jalta vedle Nové radnice, který před několika lety získalo kontroverzní směnou. Za objekt s  podzemním sálem, pasáží a několika patry kanceláří chce utržit nejméně 100 milionů korun, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD). Za stejnou minimální cenu nabízí radnice hotel Myslivna v lesích nad Pisárkami.
    Město už se Myslivnu snažilo loni prodat, neuspělo však. Podle Pospíšila to bylo nevyjasněným vztahem budoucího majitele s nájemníkem. V nové soutěži je vše nastaveno přesněji. Do druhého nabídkového řízení se už také podle náměstka první zájemci přihlásili, na prohlídce jich bylo asi pět. Druhá exkurze se ještě uskuteční.
    Pasáž Jalta ještě město prodat nezkoušelo, podle Pospíšila se ale i v době krize mohou najít zájemci o nabytí zajímavých nemovitostí. Město Jaltu získalo v roce 2005, o obchodu tehdy hlasovalo zastupitelstvo zcela nestandardně v tajné volbě. Dům předtím vlastnil podnikatel Miroslav Lekeš, který od města získal výměnou tři domy v centru města a pozemky v žádaných čtvrtích Pisárky a Stránice. Někteří zastupitelé tehdy označovali obchod za nevýhodný. Transakcí se pro podezření z korupce zabývala policie, případ ale odložila.
    Tehdejší vedení města plánovalo do Jalty sousedící s Novou radnicí nastěhovat úředníky ze vzdálenějších kanceláří. Primátorův náměstek Radomír Jonáš (ODS) tvrdil, že pro ně prostory budou připraveny v září 2006. Náklady na opravu budovy však bagatelizoval, nejdřív mluvil o 20 milionech, později o 50 milionech korun. Podle jiné studie by ale oprava budovy vyšla až na čtvrt miliardy.
0 komentářů
přidat komentář