V Plzni startují dva největší bytové projekty posledních pěti let

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
04.06.2009 22:25
Plzeň

Plzeň - V Plzni startují dva největší bytové projekty za posledních pět let. V městském obvodu Lhota vznikne 140 rodinných domků a dvojdomků, které vybuduje pardubický CZ Stavební Holding. Ve vedlejší části Valcha začne také ještě letos budovat pražský V Invest CZ prvních 129 bytů nového sídliště Nová Valcha, které se má postupně rozrůst na pětinásobek. ČTK to řekli zástupci obou developerů.
    "Na deseti hektarech ve Lhotě Na Dolíkách se nabízí prvních 28 domků a zájemci jsou. Lidi by kupovali více, ale mají problémy se získáním hypotéky," řekl starosta Lhoty Jiří Schoř. Podle Pavly Šimečkové z CZ Stavebního Holdingu bude mít projekt stavební povolení v  listopadu. "Teď jsme rozjeli nabídku a zájem je," dodala. Nejlevnější domek stojí tři miliony korun. Pardubická firma postavila na dvou místech poblíž centra Plzně téměř 400 bytů a všechny rozprodala.
    "Na Valše už jsme rozběhli předprodej a zájem je velice slušný," uvedl mediální zástupce V Investu Jiří Hlinka. Developer dnes dohodl financování projektu s finanční skupinou Raiffeisen. "Pomohla nám dvouletá intenzivní práce na architektuře, urbanismu, obchodní a finanční stránce projektu," řekl Jaroslav Vondřička z V Investu.
    Stavební povolení má získat o prázdninách a stavba Nové Valchy začne koncem roku. Rychlost bude záviset na zájmu. Poptávka po kvalitním bydlení v  Plzni je, dodal Hlinka. Prvních 129 bytů bude ve vila domech, atriových, řadových a solitérních vilách. Podle ředitelky útvaru koncepce a rozvoje města Ireny Vostracké je 35 hektarů bývalého tankodromu jednou z nejzajímavějších lokalit, která umožňuje pohled na celé město a díky svahovitému terénu pestrou skladbu bytů.
    Projekt ve Lhotě podle Schoře "sebral všechnu zbytkovou vodu v lokalitě", jiná větší výstavba tam zatím pokračovat nemůže. V plánu je ještě výstavba na třech hektarech naproti před lesem.
    Zájem o bydlení ve Lhotě je velký. Obvod ale potřebuje kanalizaci a posílení vodovodu. Výstavbu kanálů za desítky milionů korun připravuje město Plzeň, na stavbu nové vodovodní roury z Valchy do Lhoty se zpracovává projekt pro územní rozhodnutí. Akci za osm milionů korun budou financovat CZ Stavební Holding a město Plzeň.
    Podle Schoře má nyní celý jižní okraj Plzně, lokalita za přehradou České údolí, problémy s vodou. Projektuje se proto posílení vody ze sídliště Bory přes Litice na Valchu až do Lhoty.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...No...vzhledem k tomu, že...
šakal
05.06.09 12:59
novináři?
Milan
05.06.09 05:28
Lhota
vga
05.06.09 08:51
úžasné...
Milan
06.06.09 08:08
zobrazit všechny komentáře