Brněnské ulice díky festivalu oživily nezvyklé sochy a plastiky

Vložil
ČTK
01.06.2009 00:15
Brno

Brno - Brněnské ulice dnes oživily sochy a plastiky 14 autorů z  Česka, Slovenska, Polska a Německa. Přehlídka Sochy v ulicích se v Brně koná podruhé, jejím cílem je přenést umělecká díla z kamenných budov mezi lidi a okrášlit veřejná prostranství. Jedna z nejzajímavějších atrakcí od umělkyně Magdaleny Jetelové se objevila na hotelu Avion. Obří červené nafukovací vaky mají vyvolat iluzi, že funkcionalistická budova v centru města dýchá plícemi jako živý tvor. Festival potrvá do 30. srpna.
    Mezi další exponáty patří například dřevěná plastika koně zavěšeného nad průchodem vedoucím ke Staré radnici nebo stádo litinových ovcí na střeše Domu umění na Malinovském náměstí. Obrovské kameny na náměstí Svobody zase připomínají půdorys zbořeného gotického kostela svatého Mikuláše.
    Nultý ročník festivalu se konal v Brně loni a podle organizátorů měl dobrý ohlas. Původně měsíc trvající akce se letos prodloužila na tři měsíce. V příštích letech se interval pro konání přehlídky možná rozvolní do formy bienále či trienále. "Pokud se nám podaří udržet zájem politiků na financování, tak můžeme vybudovat akci středoevropského významu," uvedl ředitel Domu umění města Brna Rostislav Koryčánek.
    Organizátoři letos kvůli omezenému rozpočtu upustili od původního plánu pozvat více zahraničních umělců. Ti si musejí na výrobu děl shánět peníze sami, město jim přispěje zhruba 25.000 korunami na jejich instalaci.
    Součástí festivalu je letos nově i doprovodný program. Cílem přednášek a prohlídek za doprovodu kurátorů je především pomoci lidem s výkladem vystavených děl. Pro mladé výtvarníky a studenty uměleckých škol jsou určeny takzvané Kontejnery umění, v  nichž se budou konat výstavy a koncerty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články