Na obnovu ruiny zámku ve Zhoři přispěje ministerstvo

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
29.05.2009 18:40
Praha

Stránecká Zhoř (Žďársko) - Ministerstvo kultury letos přispěje z Programu záchrany architektonického dědictví na obnovu nosných zdí a stropů zámku ve Stránecké Zhoři 600.000 korunami. Základní obnova ruiny renesanční památky potrvá ještě nejméně deset let, v roce 2000 se do ní pustil Řád rytířů Kristových. Náklady na záchranu za devět let přesáhly 14 milionů korun, podíl státu byl zhruba poloviční, řekl dnes ČTK kancléř řádu Thomas Töpfer.

    "Jen stavebně-historický průzkum zde byl prováděn dva a půl roku, teprve potom bylo možné ve spolupráci s památkáři stanovit způsob obnovy, která se ubírá směrem dílčí rehabilitace původního stavu za pomoci tradičních technologií," uvedl. Statisíce korun bylo nutné investovat do statického zajištění budov a odvodnění areálu. Odstraněny byly přístavby z 50. let minulého století, vyklizeny zasypané suterény, zlikvidovány skládky odpadů.
    V letech 2003 až 2004 byla v jižním křídle po vyklizení probořených sklepů postavena kaple, v interiérech zhotoveny první konstrukce dřevěných stropů, obnovilo se schodiště, pokračovaly další řemeslné práce, třeba na obnově klenutí. Před třemi roky získal zámek kamenný portál, jenž byl osazen kamennou deskou s nápisem.
    Náklady na dokončení rehabilitace stavby je podle kancléře těžké určit. Pohybovat se budou určitě v řádu desítek milionů korun. Důležitým kriteriem pro záchranu zámku jen dobrá spolupráce s obcí, která se každoročně podílí na spolufinancování grantů zhruba 160.000 korunami. Z jejích prostředků bylo vybudováno i sociální zázemí v přízemí východního křídla. Nyní se plánuje vznik velkého sálu, který bude sloužit pro pořádání společenských akcí. V obci dosud schází. Už teď se zde konají tradiční oslavy svátku svatého Václava a zámecké dny s prezentací provedených prací na obnově.
    "Pro naše potřeby budeme potřebovat pouze západní křídlo pro knihovnu a potom kapli, plus nějakou ubytovací kapacitu a kancelář, ostatní hodláme poskytnout veřejnému zájmu," shrnul Töpfer. Evropské dotace jsou pro řád nedosažitelné. V dalších krocích budou majitelé řešit postupnou obnovu střechy.
    Renesanční budova pochází z druhé poloviny 16. století, vznikla na místě tvrze. V 18. století se zámek stal součástí Velkomeziříčského panství. Za pozemkové reformy v roce 1920 o něj ale František Harrach přišel. Získalo ho Družstvo pěstitelů a šlechtitelů hospodářských plodin. V roce 1943 vyhořel, po skončení války sloužil hospodářským účelům a byl totálně zdevastován. Posledním majitelem bylo do roku 1999 Agro Měřín. Řád rytířů Kristových koupil ruinu za korunu a pozemky v tržní ceně.
    Českou provincii Řádu rytířů Kristových, jež je podle Töpfera mezinárodní římsko-katolickou společností, tvoří tři členové a jeden čekatel.
0 komentářů
přidat komentář