Muž se pokusil zapálit Památník obětem komunismu

Vložil
ČTK
28.05.2009 16:15
Praha

Praha - Pražská policie ve středu večer zadržela muže, který se v Praze 1 pokusil zapálit jednu ze soch Památníku obětem komunismu. Muž, kterého zachytila průmyslová kamera, byl podezřelý ze spáchání trestného činu, policisté nakonec jeho počínání vyhodnotili jako pouhý přestupek. ČTK o tom informoval mluvčí pražských policistů Jan Čihák.
    Incident se odehrál kolem 22:00 v  ulici Na Újezdě. "Kamera zachytila muže, jak polévá sochu a zapaluje ji," uvedl mluvčí. Ze sochy pak vyšlehl plamen, který ale hořel asi jen 20 až 30 vteřin. Muž podle všeho nezpůsobil na kovové soše žádnou větší škodu, popsal Čihák. Strážníci k případu přivolali policejní hlídku.
    Umělecké dílo se stalo v  minulosti už třikrát terčem útoku. Poprvé v srpnu roku 2003 někdo památník omotal červenou lepicí páskou s hanlivými nápisy, jen o několik týdnů později ji někdo dvakrát odpálil pomocí výbušniny. Policie z explozí u památníku i z dalších pumových útoků po celém území Česka podezírala důchodce z Prahy. Muž ale začátkem roku 2004 podlehl zraněním, která si sám způsobil na útěku před policií.
    Pomník od sochaře Olbrama Zoubka a architektů Zdeňka Hölzla a Jana Kerela tvoří zužující se schodiště. Stojí na něm sedm postav muklů, tedy mužů určených k likvidaci. Dílo se na úpatí Petřína nachází od května 2002.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
adam
28.05.09 08:37
Proc komunista ?
takyarchitekt
30.05.09 04:05
zobrazit všechny komentáře