Benešova vila v Sezimově Ústí se po opravách otevřela lidem

Vložil
ČTK
28.05.2009 16:05
Praha

Sezimovo Ústí (Táborsko) - Poprvé po tříleté rekonstrukci se dnes návštěvníkům otevřela Benešova vila v Sezimově Ústí na Táborsku. Stalo se tak přesně na den po 125 letech, co se druhý československý prezident Edvard Beneš narodil. Zpřístupněním domu se naplňuje poslední vůle prezidentovy manželky Hany, která si přála, aby objekt sloužil veřejnosti. Vzpomínkového pietního aktu u hrobky manželů Benešových se zúčastnil premiér Jan Fischer.
    "Je to obrovský krok k uctění památky manželů Benešových. Je to i  skutečně návrat k poslední vůli Hany Benešové, která si přála, aby tento objekt sloužil veřejnosti, a tak tomu také bude," řekl novinářům Fischer.
    Vila nyní odpovídá původnímu projektu architekta Petra Kropáčka ze 30. let. Při obnově architekti odstranili necitlivé stavební úpravy, které v ní nechali udělat komunističtí politici. Z interiéru zmizelo tmavé dřevěné obložení, v  místnostech jsou dobové starožitnosti i nábytek. Dům má znovu zelené okenice a okrovou fasádu. Rekonstrukce stála včetně vybavení interiéru téměř 20 milionů korun.
    Základem expozice v přízemí je jídelna a obytná hala s oblíbeným prezidentovým zákoutím včetně pohodlného křesla. V prvním patře jsou přístupné pracovna a ložnice, v níž Beneš zemřel. Tyto dvě místnosti byly před rekonstrukcí otevřené jen jedenáctkrát v roce, vždy ve státní svátky a výročí Benešových. S prezidentovým státnickým dílem i se soukromým životem manželů se jinak mohli zájemci seznámit jen v expozici, která v domku pod vilou vznikla v  roce 2005.
    Edvard Beneš strávil ve vile poslední chvíle svého života. Jezdil tam hlavně odpočívat, ale přijímal i významné návštěvy. Dům s pozemky odkázala Hana Benešová v roce 1973 táborskému muzeu, aby sloužil jako památník jejího manžela. Za socialismu však byla budova přestavěna na vládní rekreační sídlo. Nyní už se nepočítá, že by se ve vile státní úředníci běžně rekreovali. V  druhém nadzemním podlaží jsou ale prostory pro vládní návštěvy i premiérský pokoj.
    Někdejší letní sídlo prezidenta Beneše bude i přesto přístupnější než dřív. Zájemci si vilu budou moci prohlédnout od května do konce října každý poslední víkend v měsíci. Mimořádně bude dům Benešových, který je od roku 2000 kulturní památkou, otevřen i tento pátek. Vstup do něj stejně jako do památníku při vchodu do zahrady je zdarma.
0 komentářů
přidat komentář

Související články