Velké náměstí v Hradci se opraví podle návrhu architekta Krejčíka

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
26.05.2009 22:45
Hradec Králové

Hradec Králové - Historické Velké náměstí v centru Hradce Králové radnice nechá opravit podle návrhu ARN studia architekta Jiřího Krejčíka. Rozhodli o tom dnes zastupitelé města, a fakticky tak odstartovali projekt náročné rekonstrukce náměstí, řekl ČTK mluvčí radnice Václav Svoboda. Náklady na opravu se odhadují na 160 milionů korun. Pokud by šlo vše hladce, mohla by rekonstrukce začít na jaře roku 2011.
    Návrhy na opravu náměstí podaly čtyři architektonické kanceláře. Vedle Krejčíka byl nejvíce favorizován návrh architekta Romana Kouckého. Odborná porota přitom doporučila návrh Kouckého, radě města se nejvíce líbil Krejčíkův návrh. K němu se nakonec jednoznačně přiklonili i zastupitelé. I v internetové anketě radnice u občanů vyhrál Koucký.
    Krejčíkův návrh řeší přestavbu náměstí jako jednu vydlážděnou plochu bez výškových předělů. Náměstí dělí na část živou s parkováním, podloubím a restauracemi a na klidnější část odpočinkovou, které dominují církevní budovy na jižní straně náměstí. Krejčíkův návrh podle radních lépe počítá s využitím náměstí pro kulturní a jiné akce. "Krejčíkův návrh nyní bude rozpracován do dalších stupňů projektové dokumentace," řekl Svoboda.
    Velké náměstí zatím slouží zejména jako parkoviště pro asi 250 automobilů. Uprostřed je vyasfaltované, dlažba po jeho obvodu je ve špatném stavu. Město počítá, že po opravě počet parkovacích míst klesne asi na polovinu.
    Příprava stavby bude značně složitá, protože rekonstrukce se dotkne mnoha vlastníků pozemků a domů na náměstí. Nutný bude i archeologický průzkum. Město také bude muset opravu časově sladit například s energetiky a vodárnami, které budou své sítě pod povrchem náměstí také opravovat.
    Hradecká radnice do oprav náměstí investuje značné sumy. Předloni v létě dokončila opravy Malého náměstí v  historickém středu města, oprava stála přes 40 milionů korun. Loni stavbaři za více než 100 milionů korun dokončili úpravy Riegrova náměstí před nádražím Českých drah. Nyní radnice chystá také rekonstrukci náměstí 28. října u  nákupního domu Tesco. U ní se náklady odhadují na 60 až 70 milionů korun.
18 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
neuveritelne
Matúš Pajor
27.05.09 12:26
smutne
Jakub Filip Novák
27.05.09 12:25
Pořád stejná písnička...
architekt
27.05.09 10:42
chvála
Eva
27.05.09 01:36
Gratulace největší!
jAn
28.05.09 01:21
zobrazit všechny komentáře

Související články