Brno váhá s přihláškou do klání o evropské město kultury 2015

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
25.05.2009 13:05
Brno

Brno - Kandidatura Brna na Evropské hlavní město kultury 2015 možná skončí dřív, než začala. Odmítl ji hned první orgán, který o ni na radnici hlasoval, a to kulturní komise městské rady. Důvodem byly peníze - město by jako evropské město kultury muselo vynaložit kolem 100 milionů korun. Primátorův náměstek pro kulturu Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) je z rozhodnutí rozladěný. Bude prosazovat, aby rada a především zastupitelstvo hlasovaly jinak, řekl dnes novinářům.

    Podle Rychnovského kandidaturu Brna podporují ředitelé divadel i muzeí. Město už má také pro ni scénář. "Nebojme se krize. V Ostravě, v Hradci Králové a v Plzni je krize také a ta města jsou scelená, bojují za to," uvedl náměstek.
    Rychnovský zdůraznil, že město by k penězům vynaloženým na akci mohlo z Evropské unie získat čtyřikrát tolik. Dotace je však nenároková, byť ji v minulých letech pořadatelská města dostávala, a na tom se zatím zadrhl souhlas kulturní komise. O kandidatuře bude ještě jednat rada. Definitivní rozhodnutí vysloví zastupitelstvo. "Když čestně prohrajeme, prosím, ale nezúčastnit se, to bych považoval za chybu," řekl náměstek.
    Podle Rychnovského je do roku 2015 daleko a peníze by se daly našetřit. Opoziční zastupitel Petr Paulczyňski (ODS) naopak kandidaturu považuje za stejně snovou jako snahu Prahy uspořádat olympiádu. "Budu hlasovat pro, jedině když mi někdo řekne, kde na to vezme," řekl ČTK.
    Titul Evropské hlavní město kultury každoročně získávají dvě města ze dvou zemí. Titul jim přinese image kulturního centra, a to i na léta dopředu. Rakouský Štýrský Hradec, město kultury z počátku milénia, se jím podle Rychnovského chlubí ještě dnes.
0 komentářů
přidat komentář