Kraje chtějí po vládě, aby zvážila zmrazení dopravních staveb

Vložil
ČTK
22.05.2009 18:40
Český Krumlov

Český Krumlov - Vláda by měla podle jihomoravského hejtmana a předsedy Asociace krajů ČR Michala Haška (ČSSD) přehodnotit záměr ministra dopravy Gustáva Slamečky pozastavit kvůli nedostatku peněz zhruba 300 dopravních staveb. Hašek to řekl ČTK po dnešním jednání s ostatními hejtmany v Českém Krumlově. Státnímu fondu dopravní infrastruktury může totiž příští rok chybět na stavbu dálnic, rychlostních silnic, ale i železnic více než 50 miliard korun.

    "Budeme žádat jak ministra Slamečku, tak premiéra Fichera, aby vláda přehodnotila ještě to množství finančních prostředků, které chce věnovat do budoucího rozvoje dopravní infrastruktury České republiky. Jsme přesvědčeni, že rozvoj dopravní infrastruktury může být jedno z klíčových protikrizových opatření, zejména teď, v období, kdy hospodářská krize zasahuje Českou republiku, jednotlivé regiony i veřejné finance," uvedl Hašek.
    Na seznamu ohrožených staveb jsou například úseky budoucí dálnice D1 (nyní D47) na severní Moravě nebo spojení Brna s Vídní přes Mikulov. Na železnici se to týká třeba modernizace kolejišť v Břeclavi nebo tratě Praha Libeň - Praha Běchovice.
    Podle Haška přitom hrozí nejen problémy v tuzemsku, ale možná i mezinárodní ostuda. Existuje totiž mezivládní dohoda mezi ČR a Rakouskem o dálničním propojení Brna a Vídně. "Kdo jezdí občas do Vídně, vidí na rakouské straně čilý stavební ruch. V zásadě nejpozději v roce 2012 bude rakouská strana na státní hranici. Pokud na české straně by navazovala současná komunikace, tak by to způsobilo ohromné problémy," dodal jihomoravský hejtman.
0 komentářů
přidat komentář

Související články