Zájem o dotaci na zateplování či výměnu kotle poroste

Vložil
ČTK
21.05.2009 12:10
Praha

Praha - Ředitel státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek očekává narůstající zájem o dotaci na zateplování či výměnu kotle. Na dnešním diskusním setkání uvedl, že úřad ke konci minulého týdne registroval jen čtyři žádosti o dotaci, zatímco autorizovaných dodavatelů stavebních prací je již 1200. Dotaci v rámci programu Zelená úsporám nově poskytuje také ministerstvo životního prostředí.
    Dotace na zateplování či výměnu kotle by se mohla týkat až 250.000 domácností. Letos by měl program nabídnout deset miliard korun, v příštích třech letech dalších 15 miliard korun. Peníze na nynější program si Česko opatřilo prodejem volných emisních povolenek Japonsku.
    Podle Štěpánka se podmínky programu nebudou dále zásadně měnit s ohledem na mezivládní smlouvu mezi ČR a Japonskem. "Možná ale přistoupíme k tomu, že umožníme započítat některé úpravy, které byly provedeny v minulosti," dodal.
    Dalších až 16 miliard korun by mohlo přijít na zateplování tuzemských bytů a domů z evropských fondů. Evropský parlament na začátku dubna v rámci protikrizových opatření podpořil změnu legislativy a umožnil členským státům investovat více peněz z evropských fondů do bydlení.
    Vláda koncem dubna schválila úpravu programu Panel Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Nový panel je nástupcem programu Panel, který dotoval úroky z úvěru na obnovu panelových domů. Letos bylo rozšířeno poskytování peněz i pro nepanelové domy. Dotace však nejsou určeny pro rodinné domy.
    Ředitel odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Pavel Rakouš na dnešním setkání informoval, že prostředky programu Nový panel určené na letošní rok by měly pokrýt všechny žádosti podané v tomto roce. Program má letos k dispozici 4,2 miliardy korun.
    "Finanční prostředky vyčerpané v 1. čtvrtletí nám dávají důvod domnívat se, že v letošním roce budou uspokojeny všechny žádosti," dodal Rakouš. Podle něj by letos mohl dotační program poskytnout příspěvek na úvěry v  celkové výši mezi deseti až 12 miliardami korun.
0 komentářů
přidat komentář