EU si možná posvítí na digitální knihovnu Google Books

Vložil
ČTK
12.05.2009 22:00
Belgie

Brusel

Brusel - Některé státy Evropské unie zneklidňuje projekt internetové knihovny Google Books. Vyplynulo to z dnešního jednání ministrů kultury EU v Bruselu. Německo vyzvalo unii k obezřetnosti, která se týká případného porušování autorských práv. Google totiž hromadně digitalizuje knihy a publikace a poté v nich umožňuje vyhledávání, již delší dobu má však problémy s otázkou autorských práv.
    "Sám za sebe podporuji přístup k informací, čerstvým informacím či k věcem, které jsou málo dostupné, ale nemůže být porušováno právo. Musí se najít akt, který by chránil autory," řekl dnes novinářům nový český ministr kultury Václav Riedlbauch, který jednání vedl.
    Google spustil portál uzpůsobený pro vyhledávání knih koncem roku 2004. Program byl vyvinut rychle díky spolupráci velkých univerzit zejména z USA. Nyní v něm lze vyhledat až sedm milionů digitalizovaných knih.
    Po zadání například názvu knihy Google vyhledá její vydání, nabídne obsah, krátkou ukázku, odkazy na recenze a související webové stránky a vědecké práce. Díla, na něž se nevztahuje autorské právo, která jsou v elektronické podobě, server nabídne ke stažení. Ze zbytku, u nějž jsou stále uplatňována autorská práva, Google nabídne jen ukázku, a pokud je kniha k dispozici, nabídne ji i ke koupi.
    Z českých autorů lze na Google Books najít například díla Milana Kundery, Josefa Škvoreckého, Boženy Němcové, Jaroslava Haška či Ludvíka Vaculíka. Digitalizaci knih však od samého začátku provázejí problémy s autorskými právy, přičemž teprve loňský rok přinesl alespoň částečný průlom.
    Loni na podzim se totiž podařilo kalifornské firmě dohodnout s hlavními americkými držiteli autorských práv. Google se zavázal zaplatit poplatek ve výši 125 milionů dolarů, který bude využit na vytvoření Registru knižních práv (Book Rights Registry), na vyřešení stávajících požadavků autorů a vydavatelů a k úhradě právních poplatků. V  současné chvíli dohoda čeká na soudní schválení.
    Otázkou ale nadále zůstává, jak zareaguje unie. Debata o autorských právech na Google Books se dnes totiž objevila na jednání ministrů EU poprvé a bezpochyby bude dále pokračovat. "Zažil jsem několik debat v polovině 90. let, kdy se měnilo všechno najednou. Nakonec se našlo optimální řešení, které sloužilo věci. Paní komisařka (eurokomisařka pro informační společnost Viviane Redingová) je zkušená žena, najde se i řešení v rámci Evropy," dodal Riedlbauch.
    Google Books však ve světě není jedinou digitální knihovnou. Svoji knihovnu má i Evropská unie a nese jméno Europeana. Její obsah však tvoří pouze publikace, na něž se autorská práva nevztahují.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
registr autoru...
Jan Sommer (hnojiště)
12.05.09 11:28
zobrazit všechny komentáře