Dvojčata s nejistou budoucností

Potters Fields

Vložil
Rasto Udzan
11.05.2009 00:25
V závěrečné fázi výstavby nového urbanistického komplexu na jižním břehu řeky Temže byl ateliér DSDHA osloven developerským sdružením More London s požadavkem na návrh drobné architektury, která by obohatila a dotvořila poslední nezastavěnou plochu s přímým propojením k řece. Druhou světovou válkou zničené území tak dnes slouží jako park Potters Fields.

Citlivá lokalita vymezená dvěma ikonami londýnské architektury - Tower Bridge a eliptickou hmotou budovy magistrátu města - tvoří frekventovaný turistický okruh. Koncepce, s kterou ateliér přišel, představuje vygenerovanou hmotu odvozenou z průsečnic pohledů od klíčových vizuálních bodů respektujících existující solitéry. Malé měřítko pavilonů humanizuje blízkost sterilního administrativního prostředí a akcentuje jeho historický podklad. Pěší parter Potters Fields je součástí chráněných pohledových koridorů LVMF (London Views Management Framework), které korigují vizuální působení budov v historicky chráněném prostředí. Současně byl park doplněn o provozní vybavenost.

Kromě všeobecných kvalit vzbuzuje projekt pozornost i svým invenčním přístupem. Povrchovou úpravu pavilonu s dominantní trojúhelníkovou konzolou tvoří laťování dřevěnými profily ohořelými tradiční japonskou technikou yamasaki (dávný způsob konzervace dřevní hmoty). Opracované a nevlhčené dřevo se opálí prudkým plamenem do funkčního a působivého výsledného efektu. Na Potters Fields byla tato technika použita ve Velké Británii poprvé, spolupracovala firma Martin Childs. Výsledný efekt je prezentovaný strukturou dřeva s nádherně černohnědým zabarvením.

Stropní podhled konzol je vrstevnicově vymodelovaný do organického tvaru, vyskládaného z jednotlivých horizontálních ploch, které laťování dokonale imitují. Kavárnou využívaný objekt je doplněný o sociální zařízení pro veřejnost, vestavěné bankomaty a v zadní části o prostor vyhrazený pro čistící zařízení exteriéru sloužící budově magistrátu.

Ve východní části je park definován druhou vstupní branou - pavilonem Blossom Square. Tvar pavilonu má tendenci inklinující k urbánní ministruktuře a jeho stavební provedení nepopírá sourozeneckou příbuznost. Stavba vyplňuje rohovou polohu v parku a vyúsťuje do schodišťového ramene Tower Bridge. Objekt je využíván jako prodejní prostor a jako přístřeší strojů udržujících park. Má povrchové zbarvení imitující kamenný materiál mostu. Chameleónského efektu bylo v tomto případě dosáhnuto namořením dřeva vápenitým barvivem.

Od února tohoto roku je osud obou pavilonů stejně jako parku navrženého zahradním architektem Maxem Grossem nejistý. Brzy se ukáže, jak moc nový developer Squire & Partners  uvažuje o finančně zajímavějším způsobu využití svého pozemku.


Autor: DSDHA (www.dsdha.co.uk)
Místo: Potters Fields, Southwark, Londýn, Velká Británie
Realizace: 2007

0 komentářů
přidat komentář