Rekonstrukce fasády Národního divadla začne už letos

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
05.01.2006 18:45
Praha

PRAHA - Urychlený zásah vyžaduje fasáda historické budovy Národního divadla v Praze. Narušený ozdobný sloup na nábřežní straně objektu, k němuž vedení scény při předvánočních vichřicích volalo hasiče, byl posledním varováním. Podle správního ředitele Tomáše Heinzela to napraví rekonstrukce pláště objektu. Práce, které si podle odhadů vyžádají 160 až 190 milionů korun, začnou ještě letos a potrvají tři roky.

"Tento týden se uskutečnilo další jednání se zástupci ministerstva kultury, které bude opravu financovat. Za účasti nezávislých odborníků jsme chodili po střechách a znovu prohlíželi jednotlivé elementy. Pochopitelně disponujeme restaurátorskými průzkumy a dalšími odbornými stanovisky, abychom věděli, kde začít," řekl dnes Heinzel ČTK.
Aby nebyl podceněn žádný z možných postupů oprav a přišlo se na případné komplikace, bylo rozhodnuto pracovat po etapách. Začne se, jak to klimatické podmínky umožní, na severní straně fasády proti kavárně Slavia a vnějších balkonech. "První etapa zahrne veškeré typy prací, které se pak uskuteční na dalších stranách budovy. Mohli bychom tak odhalit skutečnosti, na něž se při průzkumech nepřišlo," vysvětlil Heinzel.
Fasáda je značně oprýskaná. Některé elementy jsou uvolněné a popraskané. Trhliny nejsou jen záležitostí omítky, jdou až na zdivo. Přitom od šestileté generální rekonstrukce Národního divadla v Praze uplynulo dvaadvacet let.
"Budova na nábřeží Vltavy, obklopená dopravou, je v netypicky extrémních podmínkách. Za bývalého režimu se pospíchalo a některé technologie třeba nebyly úplně dotažené. Vývoj pokročil, dnes umíme některé metody nahradit podstatně kvalitnějšími, s lepšími výsledky do budoucna," dodal Heinzel.
I když se vedení české první scény snaží o zkrácení oprav, aby jimi návštěvníci Prahy a diváci netrpěli, přeci jen půjde o množství materiálu. Vzhledem k významu budovy je nutná opatrnost, některé technologie lze dělat jen v létě. Navíc oprava fasády musí být v souladu s restaurátorskými pracemi na obnově sousoší "zlaté kapličky".
Na podzim byla dokončena oprava dalších dvou zčernalých skulptur, poškozených povětrnostními vlivy i otřesy způsobenými dopravou. Hodnota další části prací činila 370.000 korun a byla financována především z výnosu veřejné sbírky Národ sobě, kterou předloni vyhlásila Nadace Občanského fóra. Sbírka formou dárcovských textových zpráv pokračuje - letos se má za zhruba 650.000 opravit sousoší Drama a sochy Tanec, Historie a Poezie. V letech 2000 až 2004 byla opravena desítka soch na průčelní terase divadla, náklady přesáhly 1,2 milionu Kč.
0 komentářů
přidat komentář