Suchomel: Ploché střechy nejsou špatné ani nebezpečné

Zdroj
Petra Měšťanová
Vložil
ČTK
05.01.2006 18:30
Praha

PRAHA - Ploché střechy nejsou z architektonického hlediska špatné ani nebezpečné. Dají se stavět tak, aby se ani při velkém zatížení sněhem nezřítily, jako se to stalo v Ostravě, kde spadla střecha supermarketu Lidl. Je to všechno věc návrhu a technického provedení. Tento typ střechy se používá zejména u staveb velkých objektů, řekli odborníci, které dnes ČTK oslovila.

Pokud někdo plochou střechu špatně postaví, pak může mít problémy, řekl ČTK Jiří Suchomel z fakulty architektury Technické univerzity Liberec. Rovné střechy mají podle architekta ve srovnání s jinými typy řadu výhod. "S plochými střechami jdou ruku v ruce odpady dešťové vody, které procházejí vnitřkem budovy. Pokud jsou dobře provedené, pak nezamrzají a nejsou s nimi žádné problémy, na rozdíl od vnějších odpadů," poznamenal.
Statika stavebních konstrukcí je stanovena tak, aby ji neohrozilo ani velké zatížení sněhem. U starších budov, u nichž byla zanedbána údržba a několik let do konstrukce pršelo, se může stát, že by nosnost konstrukce byla kvůli tomu snížena. Ale nové konstrukce by měly být zcela spolehlivé i z hlediska hydroizolace, která je u plochých střech jištěna různými systémy, uvedl Zdeněk Kutnar z ústavu stavitelství Českého vysokého učení technického. Pokud se někde vyskytne chyba, pak se může podle něj zřítit jakákoli střecha.
V architektuře se vyskytují ploché střechy už sto let a mají v ní své místo. Využívají se například u objektů, které zabírají velkou plochu, jako jsou třeba továrny, hypermarkety, lze je najít i u některých rodinných domů. "Pokud nad takovým objektem chcete postavit šikmou střechu, tak tam postavíte nesmírně obludnou salaš, která bude šíleně ošklivá," míní Suchomel. Bylo by prý také možné velkou střechu rozdělit na větší množství malých stříšek, které budou mít vnitřní žlaby, ale to by přinášelo další problémy.
S jinou než plochou střechou se tyto druhy staveb těžko řeší. S tím souhlasí i Kutnar. "U velkých budov nemůžete udělat šikmou střechu. Jakou by měla výšku a jak by se ten prostor využil?" pokládá řečnickou otázku. Tento typ střechy je podle něj bezpečný, v Česku pro něj platí špičkové technické normy, které vymezují, jak je navrhovat. V současnosti se ploché střechy pokládají za jedny z nejlépe zvládnutých, více vad je u šikmých, které se v ČR používají od 90. let, dodal Kutnar.
0 komentářů
přidat komentář