Obnova dvou budov bývalé továrny firmy Baťa začne do dvou let

Vložil
ČTK
05.05.2009 23:10
Zlín

Zlín - Práce na krajském kulturním a vzdělávacím centru, které vznikne obnovou a dostavbou 14. a 15. budovy bývalé továrny firmy Baťa ve Zlíně, by mohly začít na konci roku 2010 nebo začátkem roku 2011. Zlínský kraj odhaduje náklady na 880 milionů korun. Finanční podporu chce získat především z Evropské unie, počítá také s podporou ministerstva kultury i s vlastními penězi. Novinářům to dnes řekl statutární náměstek hejtmana Libor Lukáš (ODS).
    Do objektů se přestěhují krajská galerie, krajská knihovna a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.
    Na projekt hejtmanství vyhlásí architektonickou soutěž. Autoři prvních třech nejzdařilejších návrhů získají odměnu ve výši od 800.000 do milionu korun. "Chceme tak zaujmout prestižní architekty v České republice. Obnovu baťovského areálu považujeme za velice odbornou záležitost," řekl Lukáš.
    Návrhy bude posuzovat devítičlenná odborná porota. Usedne v ní například Miroslav Masák, který stál za obnovou Veletržního paláce v Praze, Emil Přikryl, vedoucí Akademie výtvarných umění v  Praze nebo ředitel Muzea umění Olomouc Pavel Zatloukal.
    Všechny tři instituce, které by se měly do bývalého továrního areálu přestěhovat, sídlí nyní v nevyhovujících prostorech. Budovy, které jsou různě rozmístěny po městě, jsou zchátralé, organizacím navíc nevyhovují z kapacitních důvodů. Lukáš předpokládá, že kdyby se Zlínský kraj pustil do oprav stávajících sídel, proinvestoval by podobnou částku, jako nyní činí odhadované náklady na obnovu 14. a 15 budovy.
    V budově číslo 14 má sídlit Krajská galerie výtvarného umění spolu s  Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně, budova číslo 15 je určena pro Krajskou knihovnu Františka Bartoše s integrovaným informačním centrem turistického ruchu.

Podnikatelské inovační centrum v bývalé výrobní budově č. 23 (autoři: Pavel Mudřík a Pavel Míček, 2004-06)
0 komentářů
přidat komentář

Související články