Stát znovu slevil a nabídne klášter Louka za 55 milionů

Vložil
ČTK
05.05.2009 23:05
Znojmo

Znojmo - Zchátralý klášter Louka ve Znojmě bude brzy na prodej za zhruba 55 milionů korun. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) se rozhodl vypsat další kolo výběrového řízení na odprodej vzácné památky. V dosavadních třech kolech se zájemce nenašel, proto úřad postupně snižuje cenu, nyní zlevní o 23 milonů Kč. Čtvrté kolo výběrového řízení vypíše úřad do dvou týdnů, sdělila ČTK mluvčí ÚZSVM Jana Rennerová.
    Stát se snaží najít pro památku nové využití už řadu let. Zatím marně. Hlavním důvodem je špatný stav objektu, který vyžaduje opravy za stovky milionů korun. V prvním kole úřad stanovil cenu kláštera na 160 milionů korun, ve třetím již budovu nabízel za 78 milionů. Investorům cena nadále připadala přemrštěná.
    O rozsáhlý objekt, který patří k nepřehlédnutelným dominantám Znojma, se před časem zajímal například Památník národního písemnictví. Zvažoval, zda do budovy nepřestěhuje z několika míst v Česku své depozitáře. Od nápadu ustoupil kvůli velké vzdálenosti od Prahy a stavu kláštera. Mezi zájemci byla také znojemská radnice. Nakonec se ale nedokázala se státem domluvit na způsobu a okolnostech převodu a následných oprav.
    Podle projektu, který si radnice nechala před několika lety zhotovit, by byl klášter Louka vhodný pro vzdělávací, kongresové nebo kulturní účely. Zatím je v jedné části budovy vinařské centrum Znovínu Znojmo. Využita je však zhruba jen jedna pětadvacetina rozlehlého komplexu, zbytek chátrá.
    Klášter Louka založil v roce 1190 znojemský kníže Konrád Ota. Velkorysou přestavbu v 18. století přerušilo zrušení kláštera v rámci josefínských reforem. Poté v budově sídlila továrna na zpracování tabáku a vojenská akademie. Až do roku 1993 klášter sloužil jako kasárna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články