Sarkozy nastínil velkorysý plán "Velké Paříže"

Vložil
ČTK
29.04.2009 21:50
Francie

Paříž

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes nastínil plán "Velké Paříže", která by měla vzniknout především větším dopravním propojením metropole o dvou milionech obyvatel a jejích předměstí, na nichž žije dalších deset milionů lidí. Do projektu, který se má definitivně konkretizovat do letošního podzimu a ve kterém se objevují například vize kombinující visuté zahrady s mrakodrapy, chce vláda dát 35 miliard eur (933,6 miliardy Kč).
    Investici by měl schválit parlament ovládaný vládní pravicí poté, co nejpozději v říjnu kabinet předloží příslušný návrh zákona. Velké práce, které předpokládají také vznik 70.000 nových bytů v  pařížské oblasti, by měly započít před rokem 2012, kdy se konají příští prezidentské volby.
    Důraz má být kladen jednak na efektivnost budoucí dopravy, což předpokládá výstavbu především nových linek metra nebo magnetické nadzemní dráhy tak, aby obyvatelům aglomerace "trvala cesta do zvoleného cíle nejdéle půlhodiny", jednak na ekologickou šetrnost celé nově budované infrastruktury. Vzniknout by měl také například lesopark u letiště Charlese de Gaulla v Roissy, ve kterém by se mělo vysázet několik milionů stromů.
    Sarkozy vycházel z návrhů deseti oslovených architektů a jejich kanceláří, mezi nimiž je například Brit Richard Rogers, Nizozemec Winy Maas nebo Francouz Jean Nouvel, který přišel s projektem budovy Zlatý Anděl na pražském Smíchově a který chce v Paříži vidět obří věžáky. Podle francouzských sdělovacích prostředků má Paříž zažít nejambicióznější změny od poloviny 19. století, kdy v ní byly postaveny široké třídy včetně nejslavnější Champs-Elysée na podnět barona Georgese Eugena Haussmana.

> Ten Scenarios for ‘Grand Paris’ Metropolis [architecturelab.net, 15.3.2009]
0 komentářů
přidat komentář