Česko převezme svůj pavilon na EXPO 2010 jako první

Vložil
ČTK
23.04.2009 23:55
Praha

Praha - Česko převezme jako první ze zhruba 180 zemí, které se zúčastní příští rok světové výstavy v čínské Šanghaji, svůj výstavní pavilon. V  dnešním pořadu Impulsy Václava Moravce to řekl generální sekretář pro Expo 2010 Pavel Stehlík. Uvedl, že v pátek odlétá do Šanghaje, kde 28. dubna pavilon převezme. Česko tak bude mít dost času na kvalitní přípravu expozice.
    "Soustředili jsme se na to, abychom co nejdřív dostali hotovou halu k  úpravám. Dělali jsme vše pro to, abychom byli ve špičce, ne proto, abychom byli první, ale abychom omezili rizika, která nás čekají," řekl Stehlík.
    Česko tedy převzalo pavilon tak, aby 1. května už měl za sebou zkušební provoz. Na rozdíl od minulé výstavy v Japonsku, kdy se pavilon otevíral těsně před zahájením výstavy.
    Česká účast na světové výstavě vyjde zhruba na půl miliardy korun. Úsporná opatření zkrátila peníze pro letošní rok o deset milionů korun, také příští rok se škrty nedají vyloučit. Peníze zůstávají jedním z rizik české účasti. "Když se připravoval projekt, byl směnný kurz mezi českou korunou a čínským juanem 2,70, dnes je tři koruny. Co se nyní v Šanghaji pořizuje, je už dražší, a ještě dražší to zřejmě bude," vysvětlil Stehlík.
    Další riziko souvisí s převozem exponátů. Řada se jich vyrobí v Česku a hrozí, že se při převozu poškodí. Několik metrů kubických hmoty představuje robot, který ukáže problémy mezi člověkem a energií. "Robot bude pohyblivý, bude reagovat na pohyby návštěvníků, jakékoli poškození může znamenat nebezpečí pro výstavu," řekl Stehlík.
    Uvedl, že od počátku postupují racionálně. Na jeden metr čtvereční je v rozpočtu o 40 procent méně než na minulém Expu. Pavilon bude mít v Šanghaji zhruba 2000 metrů čtverečných oproti Japonsku, kde měl zhruba 700 metrů čtverečných.
    Důvodem větších prostor podle Stehlíka je to, že Česko chce využít všechny možnosti na ekonomickou propagaci země. Pravidla povolují 20 procent plochy expozice na komerční aktivity - v pavilonu bude restaurace, prodejna a meeting room, kde budou mít české firmy prostor pro jednání, také kraje dostanou prostor pro své představení.
    Český pavilon na Expo 2010 s expozicí Urbanizovaná krajina bude mít podobu bílého kvádru, na jeho stěně bude vytvořen půdorys Staroměstského náměstí. Struktura má být sestavena z malých jednotek, které tvoří jednotlivé pražské městské bloky. Při bližším pohledu divák zjistí, že jednotlivé body jsou hokejové puky. Upomíná to na slávu českého hokeje.
0 komentářů
přidat komentář

Související články