Liberec ztratil investora pro rekonstrukci historických lázní

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
23.04.2009 03:10
Liberec

Liberec - Liberecký magistrát ztratil investora, který by zaplatit rekonstrukci historické budovy libereckých Lázní císaře Františka Josefa I.. Radnice se před víc než rokem dohodla na spolupráci s izraelskou společností Beit Amzaleg, která tam chtěla vybudovat relaxační centrum, hotel i  kliniku plastické chirurgie, firma ale před měsícem od projektu odstoupila. Není připravena zaplatit navýšenou cenu 100 milionů korun, řekl dnes novinářům primátor Jiří Kittner.
    Náklady na opravu lázní se odhadují na víc než 400 milionů korun.
    Podle mluvčího magistrátu Martina Korycha město chtělo původně za nemovitost 50 milionů korun. Investor se měl ale zavázat, že umožní na 30 let v lázních provozovat plavecký výcvik školáků. Později se město rozhodlo podmínku zrušit, navýšit cenu a školní plavaní vyřešit výstavbou jiného bazénu. Na to ale společnost Beit Amzaleg nepřistoupila.
    Město chce ještě oslovit spoluvlastníky sousední nemovitosti a lázně jim nabídnout. Před dvěma lety o ně projevili zájem, město ale dalo přednost Izraelcům. "Neděláme si moc šancí, že by se našel investor, doba tomu není nakloněna," přiznal Kittner.
    Lázně zůstanou podle Kittnera zavřené, jejich stav to ale neohrozí. Město v posledních čtyřech letech do oprav památkově chráněné budovy investovalo přes 25 milionů korun a letos rozpočet počítá s opravami za dalších pět milionů korun. Lázně mají novou střechu, a tak jejich další devastace nehrozí.
    Novorenesanční liberecké lázně vznikly v době největšího rozmachu tehdy německého města a tvoří architektonicky ojedinělý celek se sousedním Severočeským muzeem a dětskou poliklinikou. Lázně, které byly postaveny v letech 1900 až 1902 podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga, v  minulosti několikrát změnily majitele. Ti ale do objektu prakticky neinvestovali.
    Radnice v roce 2005 památku koupila za devět milionů korun v dražbě, aby zabránila její další devastaci. Město chtělo, aby tam vznikl Dům zdraví. Jeho výstavba by ale přišla na 470 milionů korun, které město nemá a s žádostmi o dotace neuspělo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články