Český architektonický kubismus v Tokiu

Zdroj
České centrum Tokio
Vložil
Tisková zpráva
20.04.2009 00:20
České centrum Tokio představí od 9. dubna do 22. května 2009 japonskou verzi výstavy nazvané Český architektonický kubismus 1911-1914: Podivuhodný směr, který se zrodil v Praze. Součástí výstavy jsou dekorativní předměty Vlastislava Hoffmana a Pavla Janáka z let 1911-1914. Dalším místem, kde se mohou návštěvníci seznámit s českým kubismem, je tokijská galerie INAX, kde díky Českým centrům v těchto dnech probíhá výstava Česká kubistická architektura a design 1911-1925: Chochol, Gočár, Janák.



Výstava Český architektonický kubismus 1911-1914: Podivuhodný směr, který se zrodil v Praze, která se skládá z fotografií Ester Havlové a textů, jejichž autorem je Zdeněk Lukeš, pracuje s nejnovějšími poznatky na poli fenoménu českého kubismu v architektuře. Koncepci výstavy připravil Dan Merta a Zdeněk Lukeš. Výstava byla zahájena 08.04.2009. Vernisáže se kromě velvyslance ČR v Japonsku Jaromíra Novotného zúčastnil také světoznámý japonský architekt Toyo Ito. Český architektonický kubismus 1911-1914: Podivuhodný směr, který se zrodil v Praze nese logo CZ PRESS a je pořádán ve spolupráci s velvyslanectvím ČR v Japonsku a MZV ČR.

Pro zájemce o český kubismus je na 10. dubna 2009 v prostorách Českého centra Tokio připravena přednáška předního české historika architektury Zdeňka Lukeše Pražská moderní architektura a český architektonický kubismus: Směr, který nemá ve světě obdoby.

České centrum Tokio se podílelo i na přípravách výstavy Česká kubistická architektura a design 1911-1925 - Chochol, Gočár, Janák, která je v těchto dnech  k vidění v tokijské galerii INAX. Tato výstava  je složená z prací fotografa Jutaky Suzukiho, ukázek dekorativních předmětů a designu kubistického nábytku.

Ředitel Českého centra Tokio Petr Holý v souvislosti s oběma výstavami řekl: "Fenomén českého architektonického kubismu se v posledních několika letech dostává na kýžené místo zájmu také v Japonsku, jinak známém neotřelou moderní architekturou zvučných jmen. Naposledy byl český architektonický kubismus představen jako součást rozsáhlé a dnes už legendární výstavy Czechoslovak Cubism: The World of Architecture, Furniture and Craft, která se konala v tokijském obchodním domě PARCO v roce 1984. Výstavu připravila kunsthistorička Vlasta Čiháková-Noshiro a její katalog, kterého se graficky ujal Kidžúró Jahagi, byl ve své době oceněn prestižní cenou za grafický design. Dodnes je tento katalog žádaným antikvariátním artiklem."
0 komentářů
přidat komentář