Šternberk je Historickým městem roku 2008

Vložil
ČTK
16.04.2009 17:50
Praha

Praha - Historickým městem roku 2008 se dnes na Pražském hradě stal Šternberk. Ocenění je odměnou za nejlepší péči o památky v rámci programu vyhlašovaného ministerstvem kultury. Vítěz dostává milion korun na další opravy svých památek.
    Vyhlášení se tradičně odehrávalo ve Španělském sále Hradu, mezi třemi nominovanými byly ještě Jilemnice a Beroun. Letos poprvé dostali peníze také vítězové krajských kol, vedle tří finalistů si 100.000 korun odnesli starostové dalších 11 měst.
    Šternberk byl letos ve finále potřetí za sebou, v tomto roce sázel vedle oprav památkových objektů především na unikátní klikotoče, jimiž loni město osadilo své historické centrum. Turistům poskytují zvukové informace o konkrétním místu. Nahrávka se spustí ve zvoleném jazyce až poté, co lidé zatočí klikou spouštějící mechanismus.
    Soutěže o  nejlepší historické město se Šternberk účastní od roku 1997. "Dostali jsme se na krajské vítěze, dostali jsme se v roce 2006 a 2007 těsně pod vrchol, a tak jsem si říkal, kdy už jindy musíme stát na tom Olympu. Věřil jsem, že to bude letos a podařilo se to," řekl ČTK Sedlák. Soutěž městu podle něj dává možnost srovnávat, zda o historické památky pečují dobře. "Teď víme, že i když to není jednoduchá práce, památky mají smysl a my jim dáváme, co je potřeba, i když jsme malé město," dodal.
    Již v krajském kole soutěže se městu dostalo ocenění za to, že stále zvelebuje bývalý augustiniánský klášter a připravuje novou Expozici času za 65 milionů korun věnovanou historickým hodinám. Starosta Sedlák má dvě možná využití pro 1,1 milionu korun, které v soutěži město získalo. Buď za ně postaví pódium, které by sloužilo kulturním programům ve městě a oživovalo tak historické centrum, nebo je použije na opravy fasád. Město po vlastnících domů chce opravené fasády a radnice je tak ve složité situaci; peníze mohou pomoci jako příspěvek na tyto opravy, řekl Sedlák novinářům.
    Městskou památkovou zónou je jeho historické centrum od roku 1992 a má 31 kulturních památek. Od získání titulu si čtrnáctitisícové město slibuje i větší zájem turistů, do Šternberka přijíždějí každoročně desítky tisíc návštěvníků. Jen na hrad jich loni přijelo 45.000.
    Ve Šternberku se na podzim odehraje také národní zahájení Dnů evropského dědictví. Letošní motto zní: Památky měřené časem.
    Program regenerace městských památkových rezervací a zón funguje od roku 1993, za tu dobu se v něm rozdělilo včetně letošního roku 3,8 miliardy korun. Města sama vynaložila deset miliard korun, díky programu také dostávají práci místní firmy, což stimuluje i ekonomiku, připomíná pořádající Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Spolu se sdružením soutěž vyhlašují ministerstva kultury a místního rozvoje.
0 komentářů
přidat komentář

Související články