Developer žádá po Jablonci miliony za zmařený projekt

Vložil
ČTK
16.04.2009 11:10
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Společnost Ekky development, která připravovala výstavbu bytů v jablonecké čtvrti Dolina, chce od města 180 milionů korun jako náhradu za zmařený projekt. Plánovanou výstavbu domů s 230 byty, řadových domů a garáží provázely velké protesty, a developer ji proto zastavil. Do projektu investoval 25 milionů korun a navíc chce od města i ušlý zisk a hrozí žalobou. Starosta Petr Tulpa je ale přesvědčen o tom, že město nepochybilo a soudu se nebojí. Informují o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) a Jablonecký deník.
    Od projektu za půl miliardy korun developer 1. dubna odstoupil. Podle mluvčí radnice Jany Fričové firma jako důvod uvedla, že se změnily okolnosti uzavření smlouvy a realizace projektu. Hlavním důvodem je podle ní ale současná finanční a hospodářská krize a situace na trhu s nemovitostmi. Podle Ekky je ale hlavním viníkem krachu projektu město, které pochybilo v zadávacích podmínkách.
    "Již na počátku vyhlásili výběrové řízení na zastavení lokality a přitom si nezjistili, co by tam lidé vůbec chtěli. Vybrali si náš projekt bytových a řadových domů. Jenže jsme narazili na odpor místních obyvatel," řekl deníku Pavel Řežábek z Ekky development. Lidé se brání hlavně bytovým domům, které stávající rodinnou zástavbu narušují. Developer proto předložil nový projekt s rodinnými domy, u města ale neuspěl, protože od Jablonce žádal spoluúčast na investicích do infrastruktury.
    Podle starosty byl vybraný projekt v souladu s územním plánem a bylo na developerovi, aby ho podle připomínek místních obyvatel upravil. O náhradě ušlého zisku nechce slyšet. Ekky proto připravuje žalobu. "Jde nám o to, co jsme již do projektu investovali, což je necelých 25 milionů, a pak ještě o ušlý zisk, počítali jsme, že na Dolině vyděláme 140 až 150 milionů korun," dodal Řežábek.
0 komentářů
přidat komentář