Úplná oprava Místodržitelského paláce v Brně by stála miliardu

Vložil
ČTK
15.04.2009 08:35
Brno

Brno - Celková rekonstrukce cenného Místodržitelského paláce v  centru Brna a jeho úprava pro širší využití by stála více než miliardu korun. Spočítali to pracovníci Moravské galerie, která hlavní část významné památky využívá pro své stálé i dočasné výstavy. Nezbytné opravy se v příštích letech pravděpodobně rozloží na etapy. Galerie nyní začíná hledat zdroje peněz a případné partnery, s nimiž by palác využívala. ČTK to řekla mluvčí galerie Lenka Němcová.
    V miliardové sumě je započtena i cena náhradních prostor pro pobočku katastrálního úřadu a zeměměřičského inspektorátu, která nyní v části budovy sídlí. Podle galeristů to však není vhodné využití. Byli by raději, kdyby v části komplexu, kterou galerie nepotřebuje, pracovala instituce spojená s  kulturou nebo školstvím.
    Památka nutně potřebuje opravu. Problémy způsobuje vlhkost v přízemí, ale také opadávající fasáda. Galerie upozorňuje na to, že současný stav neodpovídá potřebám muzea umění, ale ani rozvojovému potenciálu Moravského náměstí a blízkého okolí. "Vycházíme z myšlenky, že konečným cílem je revitalizace Místodržitelského paláce jako celku v návaznosti na oživení rozšířeného středu města a využívání paláce občany s různými potřebami a zájmy," uvedla Němcová.
    Jako potenciální partnery pro využití paláce osloví galerie například Masarykovu univerzitu, Moravské zemské muzeum a Národní památkový ústav. "Zároveň musíme vytipovat vyhovující komerční aktivity, jež by pomohly zajistit udržitelnost takto založeného projektu," uvedla mluvčí.
    Kromě státu, který je zřizovatelem Moravské galerie, by na postupné opravy mohla přispět i Evropská unie. Galerie se nejspíš pokusí získat peníze ze strukturálních fondů. Doufá také, že se k projektu vstřícně postaví brněnský magistrát. Vedení města před časem oznámilo, že připravuje přestavbu prostranství před palácem, kde nyní parkují auta. Prostranství ozdobí zeleň i sochy.
    První fáze rekonstrukce Místodržitelského paláce by podle Němcové mohla začít nejdříve příští rok a skončit kolem roku 2012. Palác přiléhá ke kostelu svatého Tomáše a spolu s ním tvoří hlavní dominantu Moravského náměstí. Kromě stálé sbírky starého umění jsou uvnitř sály pro aktuální výstavy, koncertní sál pro 150 lidí, kavárna a muzejní obchod. Na nádvoří se v létě konají rockové a jazzové koncerty.
    Na místě paláce stával od středověku augustiniánský klášter. Nynější podobu získala budova hlavně díky barokní přestavbě v 18. století. Po vystěhování augustiniánů využívaly palác nové státní, zemské a stavovské úřady. Jako sídlo úřadů a zemského prezidenta sloužil i po roce 1918. V letech 1955 až 1989 sídlilo v budově Muzeum dělnického hnutí Brněnska. "Místodržitelský palác prošel řadou stavebních úprav, ale nikdy nebyl celkově rekonstruován," řekl ČTK nedávno ředitel Moravské galerie Marek Pokorný.
0 komentářů
přidat komentář

Související články