OCELOVÝ PARK - Orchideorama

Vložil
Jiří Vojtěšek
15.04.2009 00:25
a. Architektura a organismus
Jedním ze záměrů projektu Orchideorama je řešení otázky vztahu architektury a živého organismu.
Mezi přírodním a uměle navrženým elementem by nemělo být rozlišováno, naopak oba by měly být vnímány jako jendotné. Tento pohled pak umožňuje vnímat architekturu jako materiální, prostorovou a ekologickou organizaci, hluboce související s procesy života.

b. Dvě měřítka organiky
Organika je chápána ve dvou různých úrovních-měřítcích. Každé z nich nám umožňuje pochopit rozdílné aspekty projektu:
Micro měřítko: měřítko, které dodržuje principy organizace materiálu, definuje geometrické vzory, je to konfigurace živé přírodní struktury.
Visual - externí měřítko: Umožňuje nám se vztáhnout fenomenologicky a environmentálně k okolnímu světu a vnímat návaznosti okolní přírody.

c. Organika jako organizace materiálu
Mikroměřítko organiky nám díky organizaci podle přesných pravidel geometrických vzorů (Honeycomb structure) umožňuje vytvořit jednotný modul (v tomto případě jej nazýváme Flower-tree, který  přejímá formu květiny ve velikostech a vlastnostech stromu). Pokud jej systematicky zopakujeme, umožní nám definovat vlasnosti růstu, vývoje a adaptability. Výsledkem je jasná geometrie.

d. „organika“ jako environmentální fenomény
Velké měřítko biomorfní struktury, v tomoto případě konkrétně „Flower-tree struktury“, nám umožňuje pracovat s motivem vnímání místa, a umožnit tak návštěvníkům pocítit uvnitř Orchideoramy návaznost blízkého lesa a okolní krajiny. Na druhou stranu nám také umožní obsáhnout soubor nutných technických zařízení, jako například jímání vody a vzájemné řazení jednotlivých modulů v podobě dutých kmenů.

e. architektura jako zasévání květin
Orchideorama byla navrhována tak, aby ji bylo možné sestavovat podobně jako sázet květiny-stromy. Fixně umístěný strom, kolem něhož vyrůstají další, které spolu vytvářejí vzájemně se doplňující systém, jenž může narůstat, nebo se formovat podle potřeb samotné struktury či oblasti, do které je umístěna.

f. Orchideorama není struktura pro skladování materiálu
Orchideorama se skládá z deseti „stromových“ struktur, které mohou být postaveny samostatně, ale současně sledují princip růstu a v možnosti vzájemné návaznosti umožňují reakci na jakékoli změny v průběhu realizace, např. rozpočet, či rozhodnutí investora.

g. Tři druhy stromové struktury
Stromová struktura má tři odlišné obsahy, závisející na jejím umístění a definici. Každý z jednotlivých modulů Orchideoramy je ve svém středu "dutý". Každý z nich tak vytváří malé hexagonální patio se třemi různými funkčními náplněmi.
1. světlo (malé dočasné zahrady)
2. rostliny (orchideje, exotické a tropické květiny)
3. zvířata (krmítka pro ptáky, místa pro chov motýlů)



Architekt: Plan B - Felipe Mesa, Alejandro Bernal + JPRCR - Camilo Restrepo, J. Paul Restrepo
Spolupracovníci: Viviana Peña, Catalina Patiño, Carolina Gutiérrez, Lina Gil, Jorge Buitrago
Místo: Botanická zahrada, Medellin, Kolumbie
klient: Medellin Botanická zahrada
Zahájení projektu: 2005
Dokončení projektu: 2006
Rozpočet: 523 USD / m2
Zastavěná plocha: 4.200 m²
Fotografie: Sergio Gómez, Camilo Orozco, Felipe Mesa, Izaskun Chinchilla, Carlos Mario Rodriguez
0 komentářů
přidat komentář