Ředitel NK: Kaplického projekt vznikl pro Letnou

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
14.04.2009 15:45
Praha

Praha - Nápady sociálních demokratů na umístění nové budovy Národní knihovny (NK) podle návrhu Jana Kaplického ve Středočeském kraji mají jen chladnou odezvu u jeho zastánců. Ředitel NK Pavel Hazuka (ČSSD) čeká, že s  ním bude středočeský hejtman David Rath (ČSSD) jednat. Připomíná ale, že Kaplický navrhoval budovu pro pražskou Letnou. "Kdekoli jinde už nebude budova mít všechny náležitosti, které z ní činily výjimečný projekt," řekl Hazuka ČTK.
    Kdy by se mohlo jednání s hejtmanem uskutečnit, neví. Myslím, že ho bude iniciovat pan hejtman, řekl. Předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli uvedl, že Rath chce, aby knihovna vyrostla na pozemcích jeho kraje v blízkosti ruzyňského letiště nebo v Kladně či v Příbrami.
    Paroubek ale zároveň zdůraznil, že přesunutí budovy z pražské Letenské pláně, kam byla projektována a kde se ji nepodařilo prosadit, za okraj metropole není ideální.
    S Paroubkem o jeho případné podpoře jednal již sám Kaplický loni na jaře, kdy se definitivně ukázalo, že projekt nemá žádnou politickou podporu.
    Po Kaplického smrti letos 14. ledna vzniklo několik občanských iniciativ, které chtějí stavbu prosadit na Letné. Nadační fond Pro knihovnu zahájil na stavbu knihovny sbírku. "Nadační fond vítá jakoukoliv vážně míněnou podporu, která přispěje k započetí procesu výstavby kvalitní a důstojné budovy Národní knihovny ČR," řekl dnes ČTK jeho mediální zástupce Radek Zeman.
    Za současné situace považujeme za potřebné, aby nová knihovna měla podporu co nejširšího spektra osobností politického i veřejného života v naší zemi, doplnil.
    Kaplického návrh vyhrál soutěž na novou budovu NK před více než dvěma lety. Prvotní nadšení členů poroty z vítězného návrhu zcela otočily politické souvislosti. Proti budově se postavil prezident Václav Klaus a její stavbě nakonec zabránila pražská radnice vedená primátorem Pavlem Bémem (ODS). Bém je vnímán jako blízký Klausův politický spojenec.
    Počátkem března uplynula dvouletá lhůta, během níž Kaplického projekt patřil knihovně, která však měla v té době zahájit přípravné práce. Nestalo se tak a 2. března projekt přešel do rukou autorů, studia Future Systems. Řeší se také dědictví Kaplického autorských práv a není zřejmé, kdo bude s projektem disponovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články