Rath plánuje postavit Kaplického knihovnu u letiště v Ruzyni

Vložil
ČTK
14.04.2009 01:00
Praha

Praha - Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) chce, aby knihovna podle návrhu architekta Jana Kaplického vyrostla na pozemcích jeho kraje v blízkosti ruzyňského letiště. V televizi Prima to uvedl Rathův stranický šéf Jiří Paroubek.
    Paroubek zdůraznil, že přesunutí kontroverzní budovy z pražské Letenské pláně, kde se ji Kaplickému nepodařilo prosadit, za okraj metropole není ideální. "Ideální je mít knihovnu uprostřed města, aby byla k  dispozici univerzitním studentům," řekl Paroubek novinářům při odchodu z  televize.
    Sám Rath řekl televizi Nova, že budova by kromě blízkosti letiště mohla stát i v Kladně či v Příbrami.
    Dodal, že pokud lidé chtějí mít Kaplického knihovnu v Praze, měli by sociální demokraty podpořit také ve volbách do pražského zastupitelstva. Není podle něj navíc jisté, jak a zda vůbec se podaří vyřešit všechny komplikace spojené s vlastnictvím autorských práv i  nevyhnutelnými změnami v projektu.
    Kaplického návrh vyhrál soutěž na novou budovu Národní knihovny před více než dvěma lety. Prvotní nadšení členů poroty z vítězného návrhu zcela otočily politické souvislosti. Proti budově označované jako "Chobotnice" či "Chrchel" se postavil prezident Václav Klaus a její stavbě nakonec zabránila pražská radnice vedená primátorem Pavlem Bémem (ODS). Bém je vnímán jako blízký Klausův politický spojenec. Naopak opoziční ČSSD, k níž patří i Rath, začala stavbu podporovat.
    Příběh netradičního domu dostal nový rozměr, když více než sedmdesátiletý Kaplický letos v lednu náhle zemřel v den, kdy mu jeho žena porodila dceru. Fanoušci knihovny sesbírali tisíce podpisů za prosazení stavby a na její podporu se konaly i demonstrace.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
bezva nápad
Jan Hroch
15.04.09 08:26
bezva oranžový nápad
JP
15.04.09 11:06
ach jo
Lenka
15.04.09 01:44
zobrazit všechny komentáře

Související články