Obyvatelé Ostravy-Polanky protestují proti novému stadionu

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
08.04.2009 18:55
Brno

Ostrava - Obyvatelé Ostravy-Polanky protestují proti plánované výstavbě nového fotbalového stadionu pro 30.000 diváků v sousedním městském obvodu Ostrava-Svinov. Na město zaslali petici se zhruba stovkou podpisů, řekl dnes novinářům primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD). Lidé se obávají zvýšeného hluku i řádění fotbalových fanoušků. Poukazují na možné zhoršení kvality bydlení. Stadion, na němž má hrát ostravský Baník, bude stát asi 1,5 miliardy korun.
    Nesouhlasné názory se již v minulosti ozvaly i přímo od obyvatel Svinova. Obvodní zastupitelstvo dokonce odmítlo podpořit návrh změny územního plánu, která je pro výstavbu nezbytná.
    "Petici jsme přiřadili k  připomínkám, které se budou projednávat při změně územního plánu," uvedl Kajnar. Podle něj se vlna odporu zvedne při každé větší stavbě. "Lidé nemají rádi změny," míní. Dodal, že lidé by si ale měli uvědomit, že život ve městě má svá pozitiva i negativa. "Mají tady práci, mají tady nějaké vyžití. Město přináší určité výhody i nevýhody a ta nevýhoda je, že lidé žijí v sousedství různých staveb," uvedl Kajnar.
    František Šichnárek, starosta Třebovic, které jsou dalším ze sousedních obvodů Svinova, zatím odpor občanů vůči stadionu nezaregistroval. Domnívá se, že mladí lidé spíše přivítají, že to na fotbal budou mít blíže. Problém by s tím podle Šichnárka mohli mít spíše starší obyvatelé obvodu, kteří mají ve Svinově pohřbeny své blízké. Stadion má totiž stát nedaleko hřbitova. Protesty občanů zatím nezaznamenala ani starostka sousední Nové Vsi Jana Kubová. "U nás to nikoho nevzrušuje. Stavba nevyvolává negativní ohlasy," uvedla Kubová.
    Město pozemek pro nový fotbalový stadion vybíralo ze čtyř možných lokalit. Pro stadion byl nakonec vybrán pozemek v Ostravské ulici právě v městské části Svinov. Vedení města se domnívá, že pozemek ve Svinově je nejlepší, jaký město má. Jde totiž o městské pozemky, a výstavbu by tak nekomplikovaly výkupy od soukromých vlastníků. Podle města je pozemek i po dopravní stránce nejlépe dostupný, protože je nejen nedaleko nádraží, ale i blízko městské hromadné dopravy.
    Nový fotbalový stadion by se měl začít budovat v roce 2010 nebo 2011. Stávající stadion na Bazalech již nesplňuje přísné podmínky UEFA a fotbalový klub dostával pro své zápasy v  evropských pohárech výjimku.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
stadion
občan Polanky
09.04.09 12:10
Stadion
občanka
25.04.09 08:35
nesouhlas se stavbou stadionu
Holčík Pavel
26.04.09 11:16
Stadion vs domov důchodců
Ostravák
17.06.09 08:01
zobrazit všechny komentáře

Související články