Moravskoslezský kraj umístil na web územní plány obcí

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
07.04.2009 21:05
Ostrava

Ostrava - Územní plány 269 obcí a měst Moravskoslezského kraje jsou přístupné na internetu. Lidé, podnikatelé, firmy ale třeba i zahraniční investoři si tak bez návštěvy úřadu mohou ověřit, k jakému účelu slouží pozemky, o něž mají zájem. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jiří Vzientek (ČSSD).
    "Po zprovoznění tohoto projektu lidem stačí podívat se na webové stránky, kde najdou všechny informace," uvedl. Dodal, že elektronická podoba územních plánů by měla pomoci i samotným obcím. "Územní plány v jednotlivých obcích na sebe mají návaznost, obce tak uvidí do územních plánů v okolí, a mohou tak svůj územní plán navazovat na územní plány okolních obcí, není nutné jet na tu obec," podotkl Vzientek.
    Kraj má celkem 299 obcí a měst, 30 chybějících územních plánů je z obcí, které zatím tyto plány nemají vytvořeny. Jedná se převážně o obce do 500 obyvatel. "Obec, která nemá územní plán, nemůže žádat o peníze z Evropské unie, protože jednou z podmínek je to, že obec musí mít územní plán," uvedl Vzientek. Doplnil, že kraj proto v letošním roce uvolnil ze svého rozpočtu deset milionů korun, a malé obce tak budou moci na tvorbu svých územních plánů získat dotaci.
    Územní plány obcí, které je teprve vytvoří, budou na internetu posléze rovněž zpřístupněny. Stávající územní plány by navíc měly být zhruba jednou za čtvrt roku aktualizovány. Podle starostky Třince Věry Palkovské se díky dostupnosti územních plánů na internetů sníží počet dotazů občanů, kteří už například budou vědět, zda mohou na vybraném pozemku postavit rodinný domek. "Lidé se rychleji zorientují," uvedla Palkovská.
    Na zpřístupnění územních plánů prostřednictvím webu kraj začal pracovat v roce 2007. Celý projekt stál zhruba 8,5 milionu korun a z převážné části byl financován prostřednictvím grantu zemí Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Do elektronické podoby muselo být převedeno bezmála 28.000 výkresů územně plánovací dokumentace a téměř 70.000 stran textu obecně závazných vyhlášek a dalších dokumentů.
    Územní plány najdou lidé bezplatně na webové stránce mapy.kr-moravskoslezsky.cz. Webovou aplikaci dostaly k  dispozici také jednotlivá města a obce.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Skutečně plnohodnotné
alešjílek
09.04.09 08:41
uzemní plány
Marek
24.10.11 06:30
zobrazit všechny komentáře