Plzeň vyhlásí architektonickou soutěž na řešení prostoru v centru

Vložil
ČTK
03.04.2009 00:45
Plzeň

Plzeň - Plzeňští zastupitelé dnes schválili podmínky pro veřejnou architektonickou soutěž, která by měla navrhnout řešení pro využití prostranství Anglického nábřeží v centru města. Pozemek mezi nábřežím, Americkou třídou a budovou banky tvoří jeden z nejdůležitějších vstupů do historického jádra města a navazuje na sadový okruh. Názory na to, zda má být volný jako nyní, zaplněný zelení nebo zástavbou, se ale liší. Město nechá na architektech, s jakými návrhy řešení přijdou; svoje návrhy mají odevzdat v září.
    Prostor je v územním plánu města veden jako smíšené centrální území, což architektům dává širokou působnost pro případné využití zástavby. Místo je tak vhodné pro kulturu, administrativu, obchod i bydlení.
    Podmínky soutěže vyžadují také zohlednění požadavku města na kapacitní parkování pro historické jádro města. Dlouho se uvažuje o postavení podzemního parkoviště. Podle radního Petra Runda (ODS) je v případě zástavby prostoru podzemní parkoviště nutností, minimálně pro potřeby obyvatel, zaměstnanců nebo klientů objektu. Ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká doplnila, že i pokud by architekti prostor navrhli nezastavovat, podzemní parkoviště vzniknout může.
    Současná úprava místa je podle Runda problematická - není nijak pohledově zajímavá, nemá využití a pro pobyt a průchod pěších je nevyhovující.
0 komentářů
přidat komentář

Související články