Francouzská muzea budou zdarma pro občany EU mladší 26 let

Vložil
ČTK
01.04.2009 23:15
Francie

Paříž

Paříž - Občané Evropské unie, tedy i České republiky, mladší 26 let mají možnost od soboty 4. dubna navštěvovat ve Francii zcela zdarma pět desítek muzeí a asi stovku dalších národních památek. Přístupné se tak stane pro mnoho lidí muzeum Louvre, královský palác ve Versailles nebo opatství na ostrůvku Mont-Saint-Michel.
    Francouzská ministryně kultury Christine Albanelová dnes při této příležitosti vyjádřila nadšení nad tím, že se tak otvírají obrovské možnosti pro mládež mladší 26 let, která se nachází v  životním období plném zvědavosti a volného času a zároveň ještě poznamenaném nedostatkem finančních prostředků.
    Opatření, které bylo ohlášeno v lednu původně jen ve prospěch mladých Francouzů, se tak teoreticky dotýká kromě asi 6,5 milionu francouzských občanů i zhruba dalších 50 milionů mladých lidí ve zbytku Evropské unie. Podle údajů francouzského ministerstva kultury představují turisté všech národností ve věku od 18 do 25 let 11 procent návštěvníků památek, tedy 3,6 milionu lidí.
    Vstup zdarma do muzeí jako Louvre, Orsay a Cluny se týká jen stálých expozic. Ty dočasné budou dál za peníze. Lidé mladší 26 let se bez nutnosti platit dostanou také na pařížský Vítězný oblouk či do věží katedrály Notre-Dame a chrámu Sacré-Coeur, nebo do středověkého města Carcassonne.
    Francouzský stát, který slíbil, že památkám ztrátu ze zisku uhradí, odhaduje, že jej opatření letos vyjde na 30 milionů eur (814 milionů Kč).
0 komentářů
přidat komentář