Dostavba ústeckého univerzitního kampusu má stát tři miliardy

Zdroj
Aleš Pelikán
Vložil
ČTK
31.03.2009 23:00
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Dostavba kampusu ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) by měla stát celkem skoro tři miliardy korun. Vyplývá to z finančního plánu ministerstva školství, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva Helena Müllerová. První tři etapy budou stát asi 1,8 miliardy korun. V plánu je i čtvrtá etapa s vědecko-výzkumným laboratorním centrem, technologickým centrem a podnikatelským inkubátorem, která by měla vyjít na dalších přibližně 1,1 miliardy. Pokud finanční plán schválí vláda, začne výstavba už letos.
    Finanční plán dostalo za úkol od vlády loni v květnu vytvořit do září ministerstvo školství. Požádalo ale vládu o posunutí termínu na konec letošního března. Plán, který spoluvytvářela i univerzita, by měl být předložen podle rektorky Ivy Ritschelové na jednání vlády v dubnu. "Pevně věřím, že i přesto, že má vláda v současnosti problémy, to náš projekt nijak neovlivní," řekla Ritschelová ČTK.
    Projekt kampusu byl na jednání vlády několikrát, buď ale byl zamítnut, nebo odsunut na pozdější dobu. Původní projekt na vybudování kampusu počítal z financováním jen ze soukromých zdrojů. S výstavbou kampusu, který má v budoucnu sloužit pro více než 10.000 studentů a pedagogy, univerzita začala v roce 2004, kdy se spolu s městem Ústí nad Labem a krajem dohodla na převodu starého areálu nemocnice.
    Podle ministerstva je pro nynější realizaci projektu nezbytné vícezdrojové financování. Za optimální ministerstvo školství považuje kombinaci programového financování z ministerstva školství se zdroji ze strukturálních fondů Evropské unie, které budou doplněny o vlastní zdroje UJEP, Ústeckého kraje a města Ústí nad Labem, uvedla Müllerová.
    Financování ze státního rozpočtu bude využito na výstavbu multifunkčního informačního a vzdělávacího centra. V tom mají být sdílené auly, univerzitní centrum celoživotního vzdělávání, výukové prostory společensko-vědních oborů, univerzitní centrum informatiky, univerzitní knihovna a administrativní zázemí. Celkové náklady na výstavbu multifunkčního informačního a vzdělávacího centra se pohybují kolem 420 milionů korun, z toho 405 milionů korun by mělo jít ze státního rozpočtu.
    Peníze z Evropské unie budou podle Müllerové využity zejména na výstavbu výukových prostor pro přírodovědné a technické disciplíny včetně univerzitního výzkumného a vzdělávacího laboratorního centra, které bude sloužit jako sdílené středisko pro praktickou výuku Fakulty výrobních technologií a managementu, Přírodovědeckou fakultu, Fakultu životního prostředí a Ústav zdravotnických studií.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
k architektuře areálu
ěj
02.04.09 09:39
sidal
Jiří Němeček
03.04.09 07:56
zobrazit všechny komentáře