Lidé neudrží pozornost, památky na Plzeňsku zkracují prohlídky

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
31.03.2009 12:55
Plzeň

Plzeň - Památkáři v Plzeňském kraji musejí reagovat na to, že jsou lidé přesyceni informacemi a čím dál obtížněji udrží pozornost. Zkracují proto prohlídky a vymýšlejí jejich zpestření. Místo v minulosti běžné 1,5 hodiny tak stále častěji vyrážejí návštěvníci s průvodcem jen na 35, maximálně 40 minut. Kasteláni tvrdí, že jsou schopni prodloužit okruhy a nabídnout z historie "svého" objektu ještě více, s ohledem na návštěvníky se do toho ale spíše nepouštějí, zjistila ČTK.
    "Lidé už nejsou zvyklí vnímat tak dlouho jako dřív. Musíme zkracovat prohlídky. Ještě v roce 1992 nebyla 1,5 hodina problémem, nyní platí: 40 minut na hradě a víc už ne. Jak se dostaneme přes 45 minut, začíná to padat," řekl Petr Mejstřík, kastelán šumavského hradu Velhartice.
    Lidem už podle správců památek také nestačí jen klasický výklad, chtějí si na vystavené exponáty sáhnout, vyzkoušet je, chtějí zapojovat všechny smysly. Na zámcích a hradech tak do prohlídek vsouvají audiovizuální programy, návštěvníci si mohou zahrát šachy, zastřílet z luku, průvodce vidí oblečené v  dobových kostýmech a podobně. "Lidé chtějí změnu, to je baví," řekl Lukáš Bojčuk z vodního hradu Švihov.
    Podle Heleny Matějkové, která v Plzni už 17 let provozuje cestovní kancelář zaměřenou na školy a školní výlety, jsou dnes už jen senioři poslední skupinou schopnou vnímat dlouhý výklad. "Ze zkušeností víme, že skutečně vydrží 1,5 hodiny dlouhou prohlídku a ještě kladou dotazy," uvedla Matějková, jež od roku 2006 připravuje pro školy programy v památkových objektech.
    Z obrovského množství historických dat a informací v poslední době také průvodci selektují ty zajímavější, které mají šanci návštěvníky zaujmout. Průvodcovské texty upravují. Lidé dnes podle kastelánů dávají daleko bezprostředněji najevo své postoje. V případě dětí například platí, že "i hodná třída po deseti až 15 minutách vypne".
    "Máme na Velharticích možnost prodloužit zámecký prohlídkový okruh, trval by zhruba hodinu a deset minut. Zcela programově to neděláme. Možná časem vytvoříme samostatnou nabídku, která bude trvat 20 minut. Kratší úseky jsou pro lidi zajímavější," dodal Mejstřík.