Cheb přemění františkánský klášter na kulturní centrum

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
03.01.2006 10:05
Cheb

CHEB - Chebští zastupitelé dali souhlas k odkoupení františkánského kláštera v Chebu od plzeňského biskupství za 19 milionů korun. Na úpravě kláštera by se podle představ vedení města mělo začít pracovat ještě letos, řekl dnes novinářům místostarosta Václav Jakl.

Zastupitelé přistoupili na návrh, na němž se po několikaměsíčním jednání dohodli zástupci vedení města a biskupství. Letos Cheb zaplatí 15 milionů, v roce 2007 čtyři miliony korun a jeden milion použije na připravovanou obnovu věží kostela sv. Mikuláše.
Podle Jakla je už v letošním rozpočtu vyčleněno pět milionů korun na investice do kláštera. "Asi nejdříve budeme muset vybudovat sociální zařízení. Zpřístupněna bude křížová chodba, klášterní zahrady by se měly propojit s celým komplexem," nastínil Jakl.
Podle něj by celkové náklady na vybudování kulturního centra Františkán měly být srovnatelné s investicemi do chebského hradu. Ty mají podle schválené studie v příštích osmi letech dosáhnout až 130 milionů korun. "Jde jen o odhad. Skutečné náklady mohou být o desítky milionů jiné," uvedl Jakl.
Kdy konkrétně klášter město získá do vlastnictví, ještě není jasné. "Bude následovat řada dalších jednání mezi právníky," uvedl tajemník radnice Václav Sýkora. Město by každopádně chtělo, aby s areálem mohlo nakládat jako se svým majetkem co nejdříve, už kvůli možnosti žádat o dotace na jeho opravu.
0 komentářů
přidat komentář