Plánovaný fotbalový stadion rozdělil obyvatele Ostravy-Svinova

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
28.03.2009 00:05
Praha

x
Ostrava - Plánovaná výstavba nového fotbalového stadionu pro 30.000 diváků v Ostravě-Svinově rozdělila obyvatele městské části na dva tábory. Zatímco někteří ho vítají, jiní jsou zásadně proti. Obvodní zastupitelstvo před několika dny dokonce odmítlo podpořit návrh změny územního plánu, která je pro výstavbu stadionu za asi 1,5 miliardy korun nezbytná. ČTK to řekla starostka obvodu Hana Hauptová (ČSSD). O změně územního plánu ale budou v konečné fázi rozhodovat ostravští zastupitelé, nikoliv zastupitelé obvodu.
    Hauptová dodala, že obvodu se nelíbí především fakt, že tak velký zásah do života této městské části předem s obvodem nikdo nekonzultoval. "S takového neznámého má každý obavy. Svinov je dopravní křižovatka, takže se tam projevují veškeré negativní jevy," míní Hauptová.
    Obvod tedy očekává, že pokud město bude chtít vybudovat fotbalový stadion, vytvoří například v dopravě takové podmínky, aby nebylo ohroženo centrum obvodu. Starostka dodala, že řada obyvatel má obavy i z chování fotbalových fanoušků. "Mně se to nelíbí, to bude rušno, já tady bydlím. To bude hrůza, už teď je tady tolik aut," uvedla jedna z obyvatelek Svinova.
    Podle náměstka primátora Zdeňka Trejbala (ČSSD) je ale pozemek ve Svinově nejlepší, jaký město má. Výstavbu stadionu by také nekomplikovaly výkupy pozemků. Navíc má i nejlepší dostupnost z hlediska dopravy, protože je nejen nedaleko nádraží, ale i blízko městské hromadné dopravy.
    "Město funguje jako celek. V některé městské části jsou Vítkovice jako továrna, v  některé městské části je skládka a v některé městské části musí být stadion. Tohle to je opravdu nejlepší pozemek, který Ostrava v tuhle chvíli má," míní Trejbal.
    Nový fotbalový stadion se stane domovskou scénou prvoligového Baníku Ostrava. Budovat by se měl začít v roce 2010 nebo 2011. Stávající stadion na Bazalech již nesplňuje přísné podmínky UEFA a fotbalový klub dostával pro své zápasy v evropských pohárech výjimku.

Související články