Univerzita změřila olomoucký barokní sloup

Vložil
ČTK
27.03.2009 00:15
Olomouc

Olomouc - Olomoucký Sloup Nejsvětější Trojice měří 32,2469 metru s tolerancí 10 centimetrů. Takový je výsledek dnešního měření pomocí nejmodernějších přístrojů, které zorganizoval Vědeckotechnický park Univerzity Palackého.
    "Publikace tradičně uvádějí výšku 35 metrů, přesné měření ale dosud neexistovalo," řekl ČTK ředitel vědeckotechnického parku Jiří Herinek. Kromě studentů, kteří dnes na Horním náměstí zkoušeli změřit sloup pomocí úhloměrů nebo délky pádu jeden kilogram těžkého tělesa spuštěného ze stejné výšky, měřilo výšku barokní památky i optické zařízení.
    "Jde o měření na základě obrazu sejmutého speciální digitální kamerou. Software pak zkoriguje vady objektivu, kamery, zkreslení perspektivy a učiní další korekce. Přesnost měření závisí na světelných podmínkách," vysvětlil Pavel Hofman z firmy Eola, která je součástí Vědeckotechnického parku.
    Vědeckotechnický park chtěl dnešní akci upozornit na to, že univerzita je schopna poskytnout firmám a průmyslu výzkum, měření a analýzy na zakázku. "Máme na svých pracovištích neuvěřitelné množství zajímavých přístrojů, které lze komerčně využít. Do jednoduchého katalogu jsme jich zařadili asi dvě stovky," uvedl Herinek.
    Morový Sloup Nejsvětější Trojice je dílem Václava Rendera. Dokončen byl v roce 1754 a o čtyři roky později při pruském obléhání dostalo vojko rozkaz nemířit na něj děly. V roce 2000 byl zapsán na listinu kulturního dědictví UNESCO jako desátá česká památka.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Přesnost a míra tolerance
Host
03.04.09 11:42
optické zařízení
robert
03.04.09 12:29
zobrazit všechny komentáře