O2 (Sazka) arena slaví pět let od svého otevření

Vložil
ČTK
27.03.2009 00:55
Praha

Praha - Pražská víceúčelová O2 arena ve Vysočanech v pátek oslaví pět let od svého otevření. Za dobu provozu si do haly koupilo vstupenku přes tři miliony návštěvníků. Celkem se zde uskutečnilo 560 akcí, většinu z nich tvořily sportovní události, především hokejové zápasy. ČTK to řekl Zdeněk Zikmund, mluvčí společnosti Bestsport, která arénu provozuje. Hala byla dostavěna v roce 2004, jako první velkou akci hostila mistrovství světa v ledním hokeji.
    Návštěvnický rekord v jedné z nejmodernějších víceúčelových hal v Česku podle Zikmunda drží koncert americké popové zpěvačky Madonny v září 2006, na kterou se přišlo podívat 18.628 diváků. Téměř 18.000 lidí vidělo také nedávný koncert australské skupiny AC/DC, o několik set fanoušků méně přišlo na mistrovství světa v hokeji či na finále hokejové extraligy.
    "Celková čísla počtu diváků nemáme, ale bude to kolem 3,2 milionu lidí," řekl Zikmund. Z  toho více než 1,1 milionu lidí se do haly přišlo podívat na zápasy hokejového klubu Slavia Praha, který arénu využívá jako svůj domovský stadion. Z 560 akcí v  hale tvořily více než 60 procent sportovní události, koncerty pak necelých 15 procent. O zbytek se podělily různé společenské akce, ceremoniály a výstavy.
    Podle Zikmunda se počet pořádaných akcí a návštěvníků v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o téměř 20 procent. V příštích měsících zde vystoupí například zpěvačka Tina Turnerová, Karel Gott nebo skupina Simply Red. Již po třetí se zde na začátku dubna také představí ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko se svou exhibicí Králové ledové arény.
    Společnost Sazka halu otevřela 27. března 2004, dělníci na její stavbě pracovali 16 měsíců. Vybudováním nové hokejové arény podmínila Mezinárodní hokejová federace konání mistrovství světa v ledním hokeji v Česku.
    V době svého vzniku byla podle majitelů hala nejmodernějším zařízením svého druhu v Evropě. Celkové pořizovací náklady se odhadují na šest až devět miliard korun. Kapacita stadionu je 18.000 míst, v šesti podlažích je 1700 místností. Halu provozuje společnost Bestsport, kterou z 90 procent vlastní akcionáři firmy Sazka, zbytek drží samotná Sazka.
    Na financování stavby vydala Sazka dluhopisy za 215 milionů eur, jejichž konečná splatnost je v roce 2021. V době vydání v roce 2006 představovala velikost emise dluhopisů v přepočtu asi 6,1 miliardy korun. Sazka touto emisí nahradila původní z roku 2004, která měla objem 175 milionů eur a její splatnost byla deset let.
    Na začátku března slavil první narozeniny také název arény. Hala se původně jmenovala Sazka Arena, loni se ale název změnil na O2 arena. Telekomunikační společnost Telefónica O2 má na základě smlouvy nárok na používání jména haly ještě na další čtyři roky. I když se aréna přejmenovala již před rokem, tramvajová zastávka v její bezprostřední blízkosti se stále jmenuje Sazka arena.
0 komentářů
přidat komentář

Související články