Stavbou roku Plzeňského kraje je i nový kostel

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
27.03.2009 01:30
Praha

Plzeň - Nový evangelický kostel - Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Domažlicích - zvítězil dnes v hlavní kategorii novostaveb v  šestém ročníku soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2008. V kategorii o nejlepší sportovní a volnočasovou stavbu vybrala porota odborníků expozici Česká řeka v  plzeňské zoologické a botanické zahradě, jako nejlepší rekonstrukci ocenila přeměnu staré průmyslové haly na muzeum Techmania Science Center v Plzni. Do soutěže se přihlásilo 29 staveb, stejně jako loni, do užší nominace postoupilo jedenáct projektů, řekla ČTK předsedkyně poroty Anna Hostičková.
    Zvláštní ocenění získal ještě Plzeňský vědeckotechnologický park, rekonstruovaný barokní špejchar - pension a restaurace v Tlučné a opravený Hotel Prácheň v Horažďovicích. Porota, která hodnotí vše od návrhu architekta až po řemeslný detail, udělila nakonec ocenění ve třech z pěti kategorií. Žádný projekt neocenila v kategoriích o nejlepší veřejné prostranství a dopravní a inženýrské stavby.
    Soutěž si podle Hostičkové získává stále větší prestiž. Těší ji také, že o kvalitní architekturu mají stále víc zájem i menší firmy či obce.
    "Letos měla porota soutěže čest posuzovat jednu z  výjimečných realizací v rámci celé republiky - duchovní objekt s atributy až snové vily ve svahu na okraji parku," řekla o modlitebně v Domažlicích Hostičková. Sbor začal sloužit loni na podzim a místní evangelíci o něj usilovali 85 let. Dům tvoří srostlice propojených hmot tvořících funkční celky. Stavbě dominuje schodišťová věž se zvonem, součástí je i terasa s pergolou.
    Oceněná expozice Česká řeka v zoo představuje podle architektů výjimečný počin - ve svahu uměle vytvořený říční meandr imitující tok řeky Úhlavy včetně vymletých břehů a obyvatel řeky. Zážitek z prohlídky v Česku ojedinělé expozice podle Hostičkové umocňují nestandardní zemní úpravy, které plynule přecházejí do terénu. Porota ocenila také rekonstrukci průmyslové haly na muzeum Techmania. "Dech beroucí obrovské konstrukce jsou tím pravým domovem pro technické exponáty muzea. Tady není místo pro žádné příkrasy, ozdoby a pentličky. Sama konstrukce, účelná a jasná je jedním z muzejních exponátů," doplnila předsedkyně poroty.
    Vypisovatelem soutěže je Plzeňský kraj a město Plzeň spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků, Českou komorou architektů, Svazem podnikatelů ve stavebnictví a Českým svazem stavebních inženýrů. Organizátorem soutěže je firma ABF.
0 komentářů
přidat komentář