Martin Chlanda, Vojtěch Sigmund - Bydlení v Prokopském údolí

Olověný Dušan 2009

Vložil
Kateřina Lopatová
30.03.2009 00:10
Ateliér Petra Suskeho

Projekt nabízí alternativu k běžným zastavovacím plánům, které ve většině případů pozemek rozparcelují, oplotí, zasíťují a “obohatí” o komunikace nutné pro automobily. Náš koncept zachovává volný parter - přístupný pro všechny a umožňující pohyb zvířat i růst vegetace. Soukromý prostor se nachází v úrovni druhého nadzemního podlaží a je tedy vizuálně i fyzicky oddělen od parteru.
Automobily jsou zanechány na okraji pozemku v krytých garážích, kde se nachází také nástupní stanice lanovky. Lanovka se pohybuje ve výšce 4–5 metrů nad zemí na visuté dráze, která zároveň slouží jako kolektor pro vedení inženýrských sítí. Podél visuté dráhy se táhne cesta pro pěší, dimenzovaná pro průjezd hasičského vozidla či sanitky.
Velkorysé prosklení jihozápadních fasád umožňuje obyvatelům vychutnávat jedinečný výhled do přírody a propojuje interiér s exteriérem. Zvenku pak objekty částečně splývají s prostředím které se odráží ve velkých skleněných plochách. Architektura se tak stává zrcadlem nálad a barev přírody v různých ročních obdobích.

Hodnocení poroty:
Luxusní vilové bydlení v neporušeném přírodním prostředí Prokopského údolí.
Z etického hlediska kontroverzní zadání autoři vyřešili radikálně. Porota uvítala zvolený koncept a ocenila, že jej autoři dokázali udržet a srozumitelně prezentovat. Řešení je sice diskutabilní a vyvolává řadu otázek, ale na druhou stranu přináší nový pohled na zacházení s přírodně cennými oblastmi na území malé české metropole.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Krásné.
Dr. Lusciniol
30.03.09 02:15
zobrazit všechny komentáře