Ondřej Otýpka - Tensegrity tower

Olověný Dušan 2009

Vložil
Kateřina Lopatová
30.03.2009 00:20
Ateliér Miloše Floriána

Cílem bylo navrhnout výškovou budovu, která bude reagovat na nové trendy ve stavitelství, jako například ekologie, optimalizace stavebního díla, modulová prefabrikace a s ní spojená prostorová flexibilita a mobilita. Na neposledním místě byl určující psychologický dopad na lidi, žijící ve výškových budovách.
Tensegrity tower představuje možný koncept výškové polyfunkční budovy. Ta je tvořena vnitřní prostorovou skladbou buněk,  klima-aktivní vrstvou zeleně a vnějším obvodovým pláštěm.
Vnitřní skladba buněk je zavěšena na vertikálním komunikačním jádře a spolu tvoří otevřený modulární systém, který umožňuje dodatečný růst stavby expanzí buněk, až po mez vyčerpání únosnosti jádra.
Zeleň na každém patře má pozitivní klimatický i psychologický vliv na člověka.
Vnější pohyblivý obvodový plášť je tvořen spolupůsobením nosné konstrukce - tensegrity a výplňové transparentní elastické membrány. Taková konstrukce je schopna lépe odolávat účinkům větru.

Základní specifikace:

výška: 166 m
podlažnost: 37 NP a 4 PP
funkční využití: polyfunkční, převládající administrativa
nosná konstrukce: vnitřní ztužující jádro - ocelová příhradová konstrukce
zavěšené prefabrikované výplňové buňky s možností prostorové změny - ocelová rámová konstrukce, LOP
kce obvodového pláště: nosná konstrukce - tensegrity - tyčová a lanová s možností ovládání vnitřního napětí; klima-aktivní vrstva - vzrostlá zeleň - výška až 5 m; výplňová konstrukce - transparentní elastická mambrán - s možností ovládání propustnosti slunečního záření

Hodnocení poroty:
Posluchačem předložený konceptt vertikálního „města“ obalený vnějším proměnným pláštěm z konstrukce tvořené  tyčovými prvky a lany, opláštěné tvarově měnící se folií, má možnost  tvarového přizpůsobení se účinkům větru na výškovou budovu. Projekt je jedním z mála vizionářských návrhů, které byly posuzovány. Zapojení výpočetní techniky aktivním způsobem do spolupráce s architektem se zcela vymyká tradičnímu využívání počítačů pouze pro grafické výstupy. Navíc posluchač spojil své primární hledání formy s racionálním výstupem z hlediska aerodynamiky budovy a návrhem dispozičního využití. To jsou snad důvody proč mezi řadou dalších velmi zajímavých projektů v ateliéru zvolila porota právě řešení Ondřeje Otýpky.