HORROR VACUI: Urban Implossions / Růst měst směrem dovnitř

Holandské urbanistické imploze

Zdroj
Galerie architektury Brno
Vložil
Tisková zpráva
24.03.2009 00:30
GALERIE ARCHITEKTURY BRNO, 21. duben - 21. květen 2009

Putovní výstava NAi (Nizozemský institut architektury) představuje ve svém projektu pohled osmnácti současných předních holandských architektonických kanceláří na problematiku zahušťování měst a zástavby starších urbánních celků. Mezi prezentovanými ukázkami jsou řešení z měst Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Eschede, Groningen, Lelystad, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Utrecht a Zaanstad, v nichž budou představeny projekty od obytných, společenských a kancelářských objektů až po universitní kampusy - a to jak na periferiích, tak i v původních centrech městských aglomerací. Příklady ukazují možnosti, jak při nedostatku stavebního místa opětovně využívat a nově organizovat starší urbánní celky. Výstava HORROR VACUI bude následně uvedena také v pražské Galerii Jaroslava Fragnera.

Zastoupené architektonické kanceláře: S333 architects, KCAP, OD 205 architectuur bv, De Architecten Cie, Wiel Arets Architects, Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt, JHK, Claus en Kaan Architecten, Benthem Crouwel, Jeroen van Schooten of Meyer & van Schooten, UN Studio, Herman Hertzberger Architects, Jo Coenen, Věra Yanovchinsky, NL Architects, MVRDV, Soeters van Eldonk, OMA, West 8.

Většina nizozemských měst zažívá především v posledních dvou desetiletích pozoruhodnou transformaci. Staré linie katastrů a jednotlivých, původně zřetelně ohraničených obytných a hospodářských oblastí, je v ní nyní často narušována neorganizovanou zástavbou, kde původní objekty či celé stavební celky nahrazuje nová, s původními strukturami proporcionálně a tvarově nesouvisející architektura. Tyto neorganizované a často organicky se rozvíjející stavební struktury sice vnášejí mnohdy do původních míst chaos, současně s ním ale přinášejí nové možnosti v požadavcích na moderní infrastrukturu měst. Stará hospodářská a výrobní centra jsou tak nahrazována obytnými nebo vzdělávacími celky, v převážně dosud rezidenčních částech vyrůstají místa spojená s administrativní nebo obchodní činností. Tato svého druhu suburbanizace má kořeny v období po II. světové válce, kdy započaly snahy nizozemské státní správy decentralizovat územní plánování pod heslem „Centralizovat, kde je to nezbytné, decentralizovat, kde je to možné", čímž se holandským městům a jejich magistrátům dostalo práva rozhodovat o developerských projektech.

Problematika zástavby starších urbánních celků – jak na periferiích, tak i v původních centrech městských aglomerací - se bezprostředně dotýká také mnoha českých a moravských měst a věříme, že výstava bude pro zdejší odbornou i laickou veřejnost pozoruhodnou možností seznámit se s výsledky dlouhodobých snah holandské odborníků v řešení soudobých urbanistických úkolů.

V následující den po zahájení výstavy se na brněnském výstavišti, jako hlavní doprovodný program při zahájení Mezinárodních stavebních veletrhů, uskuteční mezinárodní konference, kde bude téma zahušťování urbanistických celků také jedním z diskutovaných otázek. Brněnské Centrum architektury, ve spolupráci s NAi, Velvyslanectvím Nizozemského království v Praze a společností Brněnské veletrhy a výstavy pozvali do Brna zástupce vybraných českých a holandských ateliérů, aby si zde vyměnili své zkušenosti, přístupy k urbanistickému plánování, diskutovali o možnostech, jak splnit požadavky na růst měst bez ničivých a nevratných zásahů do krajiny. Holandsko budou zastupovat kurátor výstavy Hans Ibelings, ateliéry Jeroen van Schooten of Meyer & van Schooten a Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt, na české straně se představí architekti Jan Jehlík, Roman Koucký a Petr Hlaváček.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
U nás?
x
24.03.09 01:16
zobrazit všechny komentáře