ČSSD odmítá, aby Pardubice prodaly Machoňovu pasáž

Vložil
ČTK
23.03.2009 15:00
Pardubice

Pardubice - Pardubická ČSSD je proti tomu, aby město prodalo architektonicky cennou, avšak zchátralou pasáž v centru města. Cena nabízená jediným zájemcem je příliš nízká a výběrové řízení na prodej bylo netran- sparentní, řekli dnes novinářům představitelé ČSSD. Milan Tichý (ODS), předseda představenstva Městského rozvojového fondu Pardubic (MRFP), kterému nemovitost patří, výhrady odmítá a za jediné realistické řešení považuje zbavit se pasáže.

    Po opakovaných výběrových řízeních na prodej se magistrátu přihlásily jen dvě firmy, jedna z nich nesplnila podmínky soutěže. Ve hře zůstala pouze Pražská správa nemovitostí, která nabízí 36 milionů korun za budovy a deset milionů korun za pozemky. Město původně čekalo nabídky zhruba třikrát vyšší. O transakci bude rozhodovat zastupitelstvo v úterý.
    "Jsme zásadně proti prodeji. Akce není dobře načasovaná, vzhledem k ekonomické krizi je nyní nejnevhodnější chvíle," řekl předseda pardubické ČSSD a místopředseda představenstva MRFP Jindřich Tauber. Tichý naopak namítá, že před dvěma lety existoval zájemce, který za pasáž nabízel 130 milionů korun, kvůli průtahům způsobených zastupiteli se však vhodná doba propásla. "Jiného zájemce nemáme a já budu hlasovat pro prodej, je to nutné. Doporučilo to i celé představenstvo fondu včetně pana Taubera. Čas pracuje proti nám a devastace pokračuje," řekl ČTK Tichý.
    Pasáž fondu přináší ročně asi dva miliony korun za pronájmy bytů a obchodních prostor. ČSSD by z nich chtěla financovat nejnutnější opravy, aby bylo možné s prodejem vyčkat na vhodnější chvíli, případně pro celkovou rekonstrukci navrhuje redukovat plánovaný projekt oprav plaveckého areálu za až tři čtvrtě miliardy korun a peníze použít na pasáž. "To není reálné. Město volné peníze na plavecký areál nemá, může je získat z úvěru nebo dotace. I kdyby se projekt zredukoval, až začne rekonstrukce, určitě se ukážou další skryté vady, a náklady se jistě zvýší," uvedl Tichý.
    Sociální demokracie také kritizuje výběrové řízení, které podle ní nebylo zveřejněno vhodným způsobem. Tichý výhrady odmítá. "Vyšly inzeráty v novinách, vyšlo to v Obchodním věstníku, zveřejnili jsme podmínky soutěže na webu fondu. To je zcela standardní a zákonný způsob. Co dalšího bychom ještě měli udělat? Zvedl pro to ruku i místopředseda Tauber," uvedl Tichý.
    Prodej je podle sociálních demokratů účelově připravený tak, aby byla pasáž prodána předem vybranému zájemci, který má vazby na vedení města. Na úterním zastupitelstvu chtějí vyzvat Tichého k rezignaci.
    Pasáž je postavena ve stylu art deco podle návrhu architekta Ladislava Machoně a je zapsaná mezi památkově chráněné budovy. V horních patrech jsou byty, v přízemí obchody.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pan Machoň by zaplakal
Eva
24.03.09 07:01
zobrazit všechny komentáře

Související články