Kousek Evropy na břehu řeky Sury

Vložil
Tisková zpráva
21.03.2009 00:10
Kousek Evropy na břehu Sury – toto je jeden z názvů článků v ruských periodikách, které reagují na urbanistický návrh nábřeží ve městě Penza. Autorem návrhu je mladý český atelier YUAR, který v loňském roce otevřel svou pobočku v Moskvě.
      Projekt je situovaný na březích řeky Sury (přítok Volhy, díky čemuž má přístup k 5 mořím), na ploše přes 46 ha. Rěšené území se nachází v samotném centru města, proto projekt vytváří městský charakter zástavby s patřičnou hustotou, typickou pro městská centra s polyfunkčním obsahem. Přístup diametrálně odlišný od současného ruského způsobu zástavby, který v převážné míře uplatňuje bodovou zástavbu výškovými objekty. Absence normy vyžadující řešení parkování, zeleně a celkového okolí budovy v Rusku způsobuje, že okolí těchto obvykle 26 podlažních obytných budov tvoří nevyužité mrtvé zóny a neorganizovaná parkoviště.
      Nepravidelná uliční síť, která vytváří zajímavé prostředí, bloková zástavba s vnitřními dvory, parky na střechách parteru, veřejné prostory věnované lidem a ne transportu, podzemní parkoviště, moderní technologie – to jsou některé z důvodů, které vysloužily projektu přívlastky jako „evropské nábřeží“ či „západoevropský riverside“. Vyvolaly však i bouřlivou diskuzi o reálnosti tohoto projektu v Rusku.
      Podle projektu má v místě vzniknout 550 tisíc m² obytných ploch a pestrá škála zhruba 950 tisíc m² občanské vybavenosti od obchodů a administrativy až po kulturní či vzdělávací centra.
0 komentářů
přidat komentář