V Berlíně bude pět výstav české architektury

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
20.03.2009 13:55
Praha

Praha - Měsíc české a pražské architektury připravili čeští kurátoři a galeristé pro návštěvníky berlínských galerií. Projekt Archiczech se uskuteční od 26. března do 7. května jako součást doprovodného programu českého předsednictví EU. Dnes jej pořadatelé představili novinářům.

    Na třech místech - v Českém centru, na českém velvyslanectví a v Deutsches Architektur Zentrum - bude celkem pět výstav. Jejich spojením se návštěvník dočká celistvějšího pohledu, neboť jejich téma a úhel pohledu se vzájemně doplňují a mapují českou scénu ve velmi podstatných a divácky zajímavých oblastech, míní autoři.
    Některé z výstav už viděli návštěvníci pražské Galerie Jaroslava Fragnera, která je autorem projektu. Spolupořadateli jsou České centrum v Berlíně, Transmedia a Centrum středoevropské architektury (CCEA). Součástí měsíce české architektury v Berlíně bude cyklus přednášek předních českých architektů a teoretiků.
    Výstava New Face of Prague představuje přes pět desítek nejvýznamnějších realizací či projektů, které vznikly v Praze v posledních 20 letech. Vedle dnes již architektonických ikon, jako jsou Tančící dům, Zlatý anděl, průchod Jelením příkopem, Oranžerie na Pražském hradě, Langhans nebo Palác Euro na Můstku, se návštěvníci mohou blíže seznámit se stavbami kvalitativně ojedinělými, ale široké veřejnosti už ne tolik známými.
    Cyklus InterCity: Praha-Berlín každý rok představuje tvorbu osmi mladých pražských umělců a jejich berlínských vrstevníků. Po malbě, grafice či fotografii je letošní ročník věnován architektuře.
    Zelená architektura.cz je výstava, kterou Fragnerova galerie připravila v rámci svého programu věnujícího se ekologickým stavbám a pasivním domům. Kurátoři vybrali české stavby, pro jejichž autory i klienty bylo vedle hlediska šetrného přístupu k přírodě důležité i kvalitní architektonické řešení. Návštěvníci se mohou přesvědčit, že "zelený" dům nemusí být nutně nudnou stavbou plnou izolace, obalenou solárními panely. Prezentované realizace se vyznačují snahou o symbiózu s krajinou a hledáním využitelných paralel s přírodními tvary a strukturami.
    Další výstava v Německu ukáže tvorbu výrazné architektonické dvojice Věry a Vladimíra Machoninových, a to přímo v budově českého velvyslanectví v Berlíně, kterou postavili. Výstava se zaměří na projekty a realizace ze 60. a 70. let, kam patří například pražský obchodní dům Kotva a Dům bytové kultury či karlovarský hotel Thermal. Některé stavby z tohoto období jsou stále odborníky zatracovány, jiné se ale již stávají kulturními památkami; na objekty Machoninových mají historici umění rozdílné názory.
0 komentářů
přidat komentář