Na lustr pro pardubické divadlo zbývá vybrat zhruba 200.000

Zdroj
Nataša Hradní
Vložil
ČTK
02.01.2006 11:25
Pardubice

PARDUBICE - Téměř půl milionu korun se za uplynulý rok podařilo shromáždit pardubickému divadlu na kontě, z něhož bude zaplacena výroba lustru pro hlediště divadelní budovy. Zbývá tak vybrat zhruba 200.000 korun. Asi 10.000 korun loni vynesla štědrovečerní sbírka, jež se konala přesně rok po vyhlášení záměru doplnit hlediště téměř stoletého secesního divadla o lustr, na který při stavbě nezbyly peníze, a jenž tak zůstal pouze v návrhu architekta Antonína Balšánka.
"Na kontě se za ten uplynulý rok shromáždilo zhruba 486.000 korun, výroba lustru bude stát asi 700.000 korun," řekl dnes ČTK mluvčí divadla Radek Smetana.
Sbírku divadlo vyhlásilo na Štědrý večer 2004, kvůli přírodní katastrofě, jež na sklonku roku postihla jihovýchodní Asii, ale s její propagací přestalo. I v době, kdy se lidé snažili pomoci obětem cunami, věnovali divadlu během čtyř měsíců přes 60.000 korun.
Pardubické divadlo má se sbírkami mezi svými příznivci dobrou zkušenost. V roce 2001 vypsalo na Štědrý večer svou první veřejnou sbírku na pořízení malované opony, jejíž originál shořel v roce 1931. Přesně za rok, během Štědrovečerního zpívání v roce 2002, představili tvůrci oponu divákům. Jednotlivci i podnikatelé tehdy během roku na její výrobu přispěli více než milionem korun.
Peníze na výrobu lustru chce divadlo vybrat nejpozději do konce letošního roku. Lidé je dávají do kasiček umístěných v šatně divadla, za větší obnos si mohou symbolicky koupit část lustru. Zatímco při sbírce na oponu si kupovali její jednotlivé kousky, lustr se v divadle "prodává" na váhu.
"Chceme se společně pokusit splnit sen našich předchůdců a stejně jako malovanou oponu věnovat našemu divadlu i slavnostní lustr, který mu zjevně schází. Jsme přesvědčeni, že jeho světlo nad hlavami diváků ještě více zvýrazní krásu a vnímání tohoto prostoru, podtrhne jeho plasticitu a přidá nový rozměr," řekl ČTK před časem ředitel divadla Petr Dohnal.
Lustr pro pardubické divadlo navrhl architekt Vladimír Mlejnek, inspirací mu byly původní Balšánkovy výkresy. Secesní budova, kterou bude zdobit, prodělala v minulých letech postupnou rekonstrukci, jež stála 120 milionů korun. Na práce dohlížel architekt Miroslav Řepa, který má zkušenosti například s rekonstrukcí Národního divadla a Stavovského divadla v Praze. Vrátil divadlu nejen jeho původní lesk, ale i podobu, jakou mělo při otevření v roce 1909.
0 komentářů
přidat komentář