Fragnerova galerie představuje mladé slovenské architekty

Vložil
ČTK
18.03.2009 22:55
Praha

Praha - Nejmladší generaci slovenských architektů představuje výstava, která dnes začala v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Spojuje je jméno výrazné osobnosti architektury na slovenské scéně, architekta a pedagoga Ivana Gürtlera. Výstava vznikla u příležitosti ukončení jeho pedagogické činnosti na Fakultě architektury STU v Bratislavě.
    Gürtler působil na fakultě posledních sedmnáct let a svůj odchod se rozhodl zhodnotit výstavou, která představuje jeho diplomanty, nejmladší generaci úspěšných architektů. Jedná se o nejucelenější přehlídku mladých slovenských architektů, která je koncipována jako výstavní projekt pro zahraničí. Přehlídka má název Made in IG a v Praze potrvá do 3. května.
    Za svého působení na fakultě u Gürtlera diplomovalo přes sedm desítek absolventů, další jeho studenti ještě jsou ve škole. Výstava ukazuje práci zmíněných sedmi desítek tvůrců. Gürtler přestal na největší slovenské škole architektury působit v minulém školním roce.
    Je to nejen bilance mého pedagogického působení od roku 1991 do roku 2008, ale i  ohlédnutí se za spoluprací v ateliérech, kde se odborně formovali mladí adepti architektury, uvádí Gürtler. Mnozí z nich za sebou mají i mezinárodní úspěchy.
    Desítky studentů, kteří prošli jeho ateliérem, podle něj patří ke generaci s velkým rozhledem, která studovala již ve svobodné době. To, že požadovali po vysokém školství otevřenost a dialog, je pro ně charakteristické a odráží se to i v jejich tvorbě. Zatímco české architektonické školy navázaly po roce 1989 rychle zpět kontakty se zahraničím, na Slovensku to nebylo tak jednoduché - tyto kontakty se právě Gürtler snažil svým studentům zprostředkovat.
0 komentářů
přidat komentář