Památkáři chtějí opravit kolonádu zámku v Lysicích

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
02.01.2006 11:20
Pardubice

LYSICE (Blanensko) - Památkáři chtějí letos opravit kolonádu, která je dominantou renesančního zámku v Lysicích na Blanensku. Zrestaurování mohutných sloupů, na nichž je ochoz propojený se zámkem, přijde asi na devět milionů korun, řekla dnes ČTK lysická kastelánka Martina Medková-Rudolfová.

Prostředky na rekonstrukci chtějí památkáři získat z fondu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury. Podle nich je kolonáda již delší čas ve špatném stavu a její opravu již nelze odkládat. Mohutné sloupy s ochozem dávají zámku po architektonické stránce jedinečnou podobu.
Kolonáda vznikla kolem roku 1830, když se starý zahradní ochoz v zámecké zahradě změnil ve sloupoví připomínající antické stavby. Na jeho vrcholu je ze dřeva krytý ochoz, na nějž lze vstoupit buď z druhého patra zámku, nebo z přilehlé zahrady. Kolonáda nabízí malebný pohled na okolí zámku. K procházkám lákala majitele objektu zejména v době nepřízně počasí.
Dřevěný ochoz má popraskanou barvu. Všechny trámy potřebují přebrousit a přetřít. Náročná bude také oprava sloupů. "Nutné je otlouct betonovou skořepinu, která je od 70. let pokrývá, a vytvořit kvalitní povrch," dodala kastelánka.
Zámek v Lysicích vznikl v 16. století na místě středověké vodní tvrze. Objekt patřil mnoha šlechtickým rodům. Poslední z nich byl rod Dubských z Třebomyslic, který zde sídlil do roku 1945. Objekt ročně navštíví asi 40.000 turistů. Zájem o něj vzrůstá.
0 komentářů
přidat komentář

Související články