Monika Prostředníková - Rodinné domky v Praze 6

O Cenu FA ČVUT 2007/2008, Kategorie architektura, 3. cena

Vložil
Kateřina Lopatová
12.03.2009 12:15
3. ročník FA ČVUT (ateliér Jána Stempela)

Pozemek se nachází ve vilové čtvrti v Dejvicích, v Praze 6. Jedná se o klidovou oblast, která je vyvýšena nad městem, díky tomu je odtud krásný výhled například na Hradčany nebo Petřín.
Stavba reaguje na původní zeleň, která je jedinečná a snaží se ji co nejméně narušit: Aby se do půdy zasahovalo co nejméně, je stavba umístěna na „nožičkách“.
Jedná se o dřevostavbu s ocelovým nosným skeletem sestavenou z „krabiček“ o rozměru 7 x 7 x 3,4 m. Mají představovat zdánlivě roztříštěnou hmotu, která je ale uvnitř propojena. Tím se vytvářejí různorodé prostory, které se nakonec spojují dohromady ve tři rodinné domky.
Krabičky jsou pootočené tak, aby byly dobře osvětlené a zároveň z nich byl krásný výhled na již výše jmenované dominanty Prahy.
Fasády s otvory, kromě severních, jsou zakryty slunolamy, které jsou pohyblivé. Ty zároveň dodávávají stavbě celistvost, především díky pravidelnému rastru. A nenarušují tak původní ideu stavby.
Domky mají působit v lese přirozeně, jako by tam patřily odjakživa, stejně jako stromy, které jsou i sto let staré.
Navrhované objekty svou výškou a počtem podlaží respektují charakter okolní zástavby, která je tvořena samostatně stojícími rodinnými domy a řadovými rodinnými domy. A splňují tedy požadavky památkové péče.
Dům je součástí několika vil stejného charakteru. A je navržen pro čtyřčlennou rodinu s možností ubytování návštěv.
Parcela se nachází v širším okraji centra Prahy. Přilehá k ní ulice Na Karlovce, odkud vede příjezdová cesta a zároveň napojení na všechny instalační sítě.
Parcela je v osobním vlastnictví zřizovatele – v současnosti je nezastavěná, nicméně je porostlá velice kvalitními dřevinami. Pozemek má velkou hodnotu.

Dispozice
Navrhované objekty jsou dvoupodlažní nebo třípodlažní a jsou funkčně rozděleny po patrech na denní a noční zónu. Na jižní stranu jsou orientovány obytné místnosti a na severní koupelny a jiné obslužné prostory. Schodiště spojující obě patra je buď uvnitř domu a nebo vyčleněno ven na severní fasádu.
Hlavní vstup vede po mostíku širokém 1,5 m do zádveří. V rodinných domech se nachází předsíňka, větraná technická místnost, kde lze skladovat například drobné zahradní vybavení nebo kolo, WC, větraná komora, jídelna s kuchyňským koutem, obývací místnost, pokoj pro hosta, dva dětské pokoje a ložnice rodičů; k pokoji pro hosta, ložnici a dětským pokojům náleží samostatné koupelny.
Většina obytných místností je doplňena prostornými balkony.

Konstrukční řešení
Základní kostru tvoří ocelový skelet, který je založen na železobetonových patkách. Ocelová konstrukce vynáší celé spodní patro a druhé patro, střecha je vynášena dřevěnými stěnami. Vrchní patro je stavěno jako klasická dřevostavba. Stěny jsou samonosné, dřevěné; nosnými vodorovnými konstrukcemi jsou zde sloupky 50 x 150 mm. Stavba se vůbec nedotýká země, tudíž není nutná podezdívka. Střešní krytina je z titanzinkového plechu.
0 komentářů
přidat komentář