Boleslav chce rekonstruovat Staroměstské náměstí

Vložil
ČTK
16.03.2009 11:30
Mladá Boleslav

Mladá Boleslav - Zcela novou tvář má v budoucnu získat Staroměstské náměstí v Mladé Boleslavi, jež se radnice chystá rekonstruovat. Základním cílem chystané proměny je vytvoření atraktivního místa pro setkávání lidí a vznik nového dopravního systému a režimu parkování. Pokud nenastanou mimořádné problémy, rekonstrukce by měla v optimálním případě začít v červnu, řekl ČTK primátorův náměstek Adolf Beznoska.

    "Myslím si, že přestavbu si toto náměstí po těch desítkách let, kdy je to tam asfaltová obrovská plocha, opravdu zaslouží. Náměstí odjakživa je místem střetávání lidí. A aby to náměstí mohlo splňovat, tak by odpovídajícím způsobem mělo také vypadat," řekl náměstek. Město celou akci připravuje jako součást Integrovaného plánu rozvoje města a počítá s výraznou pomocí evropských dotací
    Zájem o chystaný projekt má i boleslavská veřejnost. Lidé minulý čtvrtek zcela zaplnili sál místního magistrátu, kde se konala veřejná prezentace proměny náměstí. "Diskuse s občany byla živá a přinesla dílčí kritiky, podstatné ale je, že nikdo nezpochybnil celkový koncept chystané proměny," podotkl Beznoska. S novými podněty lidí se bude prý dále pracovat.
    Po mnoha diskusích a úpravách původních představ dospěl tvůrčí tým k výsledné verzi. Její podstatou je zachování jediné průjezdné komunikace napříč náměstím s tím, že tam budou instalovány zpomalovací prvky. "O tom zda bude průjezd náměstím do budoucna obousměrný či jednosměrný, zatím ještě není rozhodnuto," uvedl náměstek.
    Zásadní změnu čeká systém parkování. Auta nebudou stát prakticky po celém náměstí, jak je tomu dosud. Po stranách náměstí, v Bělské ulici i v ulici K. Militké budou určena parkovací místa, ovšem pouze pro krátkodobé parkování a za vyšší parkovné. Pro možnost dlouhodobého parkování chystá město vybudovat podzemní parkoviště s kapacitou zhruba 80 míst v prostoru pod parčíkem u ulice K. Militké. Toto parkoviště spolu s dalšími místy pro krátkodobé parkování by mělo nahradit stávající kapacitu zhruba 120 míst. Vybudování podzemního parkoviště může ale ještě oddálit archeologický průzkum.
    Parčík u ulice K. Militké má zůstat nezastavěný. Vznikne tam několik ploch s interaktivními hracími prvky pro děti i lavičkami. Druhý velký prostor vznikne na centrální části náměstí před budovou magistrátu a v místě současného parkoviště. Budou tam dvě fontány, lavičky a další prvky, které by měly pobyt zatraktivnit. Změny se chystají i v zeleni jak na Staroměstském náměstí, tak v parčíku u ulice K. Militké. Součástí chystané akce bude i rekonstrukce inženýrských sítí, aby se v následujících letech nemusely rozkopávat nově upravené povrchy náměstí.
0 komentářů
přidat komentář