Levete lituje, že se s Kaplickým za jeho života neusmířili

Vložil
ČTK
11.03.2009 18:50
Velká Británie

Londýn

Londýn - Amanda Leveteová, bývalá manželka českého architekta Jana Kaplického, lituje, že se s ním ještě za jeho života nesmířila. Architektka to řekla britskému deníku The Daily Telegraph.
    Podle listu má třiaapadesátiletá Leveteová po smrti Jana Kaplického v polovině ledna pocit neuzavřenosti. Po léta pracovali pod stejnou střechou, ale sotva spolu komunikovali. Plodné partnerství, které přineslo takové projekty jako tribuna na kriketovém stadionu nebo obchodní dům Selfridges v Birminghamu, skončilo trpce, píše The Daily Telegraph.
    "Rozešli jsme se velmi veřejně," říká Leveteová. "Společně jsme pracovali a společně jsme žili a takový tlak byl příliš velký. Rozpad našeho vztahu se promítal v kanceláři. Nedělali jsme s tím žádné tajnosti."
    Kaplický a Leveteová se vzali v roce 1991, v roce 2003 žili již odděleně a rozvedli se v roce 2006. Teprve nedávno se dohodli na rozdělení kanceláře, když Kaplický si měl ponechat jméno Future Systems a tým čtyř architektů, zatímco ona by zůstala v původním ateliéru pod firmou Amanda Levete Architects.
    "Věřím, že jakmile bychom si rozdělili kancelář, tak bychom znovu objevili respekt, který nás svedl dohromady. A toho lituji nejvíc: že jsme se za jeho života neusmířili," řekla architektka.
    Podle ní se také přehání Kaplického zklamání nad tím, že postavil poměrně málo svých projektů. "Chápal, že jeho místo v historii architektury je zajištěné. Věděl, že nakonec jste posuzováni ne podle toho, kolik jste vylil kubických metrů betonu, ale podle originálních nápadů," řekla.
    Z toho důvodu Leveteová nesouhlasí s tím, že by opozice proti projektu Národní knihovny v Praze přispěla k jeho smrti. "Mohl vypadat, že je zklamaný, ale Janovi kontroverze prospívaly. Vyvolával je. Knihovna by měla být jeho největší nerealizovanou prací," řekla.
    Minulý týden Leveteová ukázala vdově po Kaplickém, Elišce, ateliér, kde pracoval. Poprvé se také setkaly Kaplického děti - Josef i Johanka, která se narodila v den Kaplického smrti. "Podpořím Elišku, jak budu moci," řekla listu Leveteová. "Chci, aby si Josef vytvořil vztah se svou nevlastní sestrou."
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
úžasná poklona
Petr
11.03.09 07:28
zobrazit všechny komentáře

Související články